Culoarea ochilor şi dependenţa de alcool

03 Iul 2015
 Culoarea ochilor şi dependenţa de alcool
Geneticienii de la Universitatea Vermont au descoperit o legătură între culoarea ochilor unei persoane şi dependenţa acesteia de alcool. Pentru aceasta ei au examinat profilul genetic al 1.263 de persoane.
Alegerea eşantionului s-a făcut ţinând seama de datele care indicau că persoanele aveau diagnosticul de dependenţă de alcool sau de un drog. Şi rezultatele au arătat că persoanele de origine europeană, cu ochii de culoare deschisă – bleu, verzi sau gri – prezintă un risc mai mare de a deveni dependenţi de alcool, comparativ cu persoanele cu ochii căprui.

Mutaţie genetică

Întrebare este de ce ? « Nu ştim exact », răspunde sincer profesorul microbiolog Dawe Li, citat de site-ul Slate.fr. Încă din 2008, o echipă de cercetători danezi au descoperit că persoanele cu ochii albaştri ar avea un strămoş comun. După ce a intervenit o mutaţie genetică, a apărut, în urmă cu mii de ani, primul om cu ochii albaştri şi el a transmis această particularitate descendenţilor.
Alte studii indică faptul că persoanele cu ochii albaştri ar fi mai empatici, mai competitivi, mai puţin anxioşi, mai predispuşi la diabet şi mai dotaţi pentru … golf. Dar acest strămoş comun mai avea, cu siguranţă, o particularitate : slăbiciunea pentru alcool. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră