De ce Italia este atât de afectată de coronavirus?

10 Mar 2020
De ce Italia este atât de afectată de coronavirus?

Este Lombardia noul Wuhan? Deoarece numărul de cazuri și decese cauzate de noul coronavirus Sars-Cov2 continuă să urce în Italia incepând cu 9 martie, țara devine cea mai afectată după China, scrie huffingtonpost.fr.

"Italia este noul Wuhan", a declarat Eric Feigl-Ding, un epidemiolog la Harvard, duminică, 8 martie, cu referire la orașul din care a pornit epidemia în China.

În Italia, „numărul de cazuri și gravitatea par similare la începutul lui Wuhan”, spune Muge Cevik, virolog la Universitatea Saint Andrews.

Deși Franța și-a văzut bilanțul crescând zilnic în ultimele două săptămâni, este logic să ne întrebăm de ce Italia, o țară atât de apropiată, este atât de grav afectată de Covid-19, boala cauzată de noul coronavirus.

Este greu de spus cu certitudine. "Momentan, nu există nicio publicație științifică de calitate cu privire la impactul coronavirusului în Italia", explică Jean-Stéphane Dhersin, director științific adjunct al Institutului Național de Științe Matematice și interacțiunile lor, specialist în modele epidemiologice.

O chestiune de ghinion

Ceea ce este cert: este mai ales o chestiune de noroc sau mai degrabă de ghinion. "La începutul epidemiei există o parte aleatorie foarte importantă", a spus cercetătorul. De fapt, în medie, o persoană infectată cu un virus o va transmite unui anumit număr de persoane. Aceasta este rata de reproducere, numită "r0". Dar aceasta este o medie, deci este posibil ca un individ infectat să nu infecteze pe nimeni.

Pe de altă parte, odată ce o masă suficientă de cetățeni este contaminată, evoluția este apoi exponențială. În prezent, r0 al coronavirusului este estimat între 2 și 3, ceea ce înseamnă că, în medie, o persoană infectată contaminează între două și trei.

Aceste cifre ar putea, evident, să evolueze pe măsură ce cunoștințele științifice progresează în jurul acestei noi boli.

Trecerea de la acest stadiu aleatoriu la stadiul exponențial este adesea legată de un fenomen foarte special: apariția unui episod de „super răspândire” (“super spreading”).

„Am observat că în general o epidemie decolează, trece de la aleatoriu la exponențial, din cauza unui astfel de « super spreading » adica un pacient care infectează mulți alții”, a spus Jean-Stéphane Dhersin.

Pentru noul coronavirus, cercetătorii sunt sunt inca divizati asupra realității acestor evenimente. "În Coreea de Sud se pare că un pacient a infectat 42 de alți", a spus specialistul în modelare epidemiologică.

„Un alt punct asupra căruia nu avem suficient feedback este perioada de incubație care pare a fi în medie 3-5 zile este posibil ca explozia să se datoreze faptului că epidemia a rămas ascunsă ceva timp ”.

Dar de ce în Italia mai mult decât în ​​altă parte? „Nu pot ști motive de sănătate publică dar aș avea tendința să spun că ceea ce se întâmplă acolo se poate întâmpla și în altă parte”, a spus cercetătorul. Când analizăm evoluția numărului de cazuri Franța și Germania nu sunt departe de situația din Italia acum 10 zile.

Specificități naționale

Cu toate acestea trebuie să fim atenți să nu ne bazăm 100% pe aceste cifre. „Nu toate țările au aceeași noțiune de persoane infectate. Unii vor comunica pe persoanele testate pozitiv pentru Sars-Cov2 alții vor adăuga oameni cu simptomele bolii ", a spus Jean-Stéphane Dhersin. Acesta este unul dintre motivele pentru care rata decesului (decese divizate la numărul de cazuri) nu înseamnă prea mult.

Cu toate acestea Italia este țara cu cele mai multe decese legate de coronavirus astăzi, după China. O cifra impresionantă. Chiar dacă trebuie să fim prudenti există două modalități de a înțelege acest lucru.

Cea mai îmbătrânită țară din lume, după Japonia

Prima este că Italia este a doua cea mai îmbătrânită țară din lume după Japonia. Având în vedere cele 44.000 de cazuri studiate în China, severitatea Covid-19 pare să crească odată cu vârsta. „În cifrele care circulă, majoritatea decedaților italieni sunt bătrâni”, spune Jean-Stéphane Dhersin.

Într-adevăr, medicul italian Faris Durmo raportează pe Twitter cifre oficiale din ordinul medicilor care vorbesc despre o vârstă medie a decesului în jurul a 81,5 ani. Cu toate astea au fost înregistrate multe cazuri de deces și la vârste din categoria a doua, inclusiv un caz în rândul personalului de intervenție, un bărbat în vârstă de 46 de ani.

Dimpotrivă, în Coreea de Sud, o țară afectată de coronavirus, există mai mulți tineri infectați sub 30 de ani în datele oficiale. Mai mulți tineri implică un risc mai mic de complicații și o rată mai mică de deces, potrivit datelor preliminare.

Evitați congestionarea în spitale

"O altă posibilitate este că serviciile de urgență din Italia au fost copleșite", a spus Jean-Stéphane Dhersin. Și într-adevăr, serviciile italiene par foarte aglomerate, 9% dintre pacienți fiind internați la terapie intensivă, conform cifrelor date de doctorul Faris Durmo.

Antonio Pesenti, șeful unității de criză de terapie intensivă din Lombardia, a declarat, pe 7 martie, într-un interviu acordat Corriere della Sera, că „sistemul de sănătate este pe punctul de a se prăbuși” în Lombardia.

Într-un dialog cu jurnaliștii de la AFP, doctorul Christian Salaroli explică în opinia sa că, în Lombardia, astăzi medicii trebuie să aleagă pe cine să trateze „în funcție de vârstă și stare de sănătate, ca în situațiile de război” .

Tocmai pentru a evita o astfel de congestie sunt luate măsuri. În cazul în care carantinele uriașe vorbesc cel mai mult, este în special monitorizarea bună a persoanelor infectate și informațiile bune ale populației, care sunt instrumentele cele mai eficiente, potrivit OMS. "Cred cu adevărat că este important faptul că publicul larg respectă recomandările", spune Jean-Stéphane Dhersin.

Dacă cetățenii săi cunosc simptomele, avertizează la momentul potrivit, fără a reactiona prea mult sau a intra în panică și respectă gesturile de barieră (spălarea mâinilor, tuse în cot, folosirea batistelor de unică folosință), o țară poate spera să controleze epidemia. Pentru a evita un vârf care copleşeşte sistemul de sănătate și nu mai provoacă decese.

Noul coronavirus se transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată, supravieţuieşte cel puţin 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi rezistă circa patru zile pe diferite suprafeţe.

Cel puţin, asta arată cel mai recent studiu realizat de către experţii chinezi, care explică modul de transmitere a virusului. Primul pacient infectat cu coronavirus a îmbolnăvit, în cursul unei călătorii cu autobuzul, până la 13 pasageri, pe şapte dintre ei aproape instant.

UPDATE

Statistica oficială a Institutului Superior de Sănătate din Italia arată că vârsta medie a primilor 6.000 de cetățeni uciși de coronavirus este de 78 de ani, iar cei mai mulți aveau afecțiuni cardiace, diabet sau hipertensiune, potrivit ziarului La Stampa.

Afecțiunile cronice cel mai des întâlnite printre victime sunt hipertensiune (73%), cardiopatie ischemică (27,8%), urmată de fibriliația atrială (23,7%), insuficiență cardiacă (17,1%), ictus (11,3%), , diabet zaharat (31%), cancer 17%) și insuficiență renală cronică (22%).

De remarcat că 50% dintre aceste victime aveau trei sau mai multe afecțiuni, 25% aveau două afecțiuni, 21% aveau o singură afecțiune, iar 2,1% nu aveau nici una.

Simptomele cele mai des întâlnite la spitalizare în cazul celor care au murit s-au numărat febra și dificultățile de respirația. Mai puțin frecvente sunt tusea, diareea și tusea cu sânge, potrivit datelor citate de La Stampa.

Italia este prima țară din lume în ceea ce privește numărul victimelor coronavirusului (10.023), urmată de Spania și China.

Cele mai grav afectate regiuni din Peninsulă sunt Lombardia, Emilia Romagna și Veneto.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră