Danemarca va renunța la vaccinarea împotriva Covid începând din primăvară

14 Feb 2022
Danemarca va renunța la vaccinarea împotriva Covid începând din primăvară

Danemarca a decis să oprească vaccinarea împotriva coronavirusului din primăvara viitoare. Acoperirea mare de vaccinare a populației și inversarea curbei epidemiei se numără printre motivele care au determinat guvernul să își adapteze strategia.

 

Guvernul danez a emis un comunicat de presă vineri, 11 februarie, pentru a anunța următoarea oprire a campaniei de vaccinare în țară. Danemarca abandonase deja permisul de vaccinare, ca și alte câteva țări europene. Autoritățile își justifică decizia din mai multe motive:

  1. Curba epidemiei scade „datorită imunității ridicate a populației”.
  2. Acoperirea vaccinării este foarte mare: 81,5% dintre danezi au primit două doze, 61,4% trei doze
  3. Varianta Omicron provoacă infecții mai puțin grave și a afectat un număr mare de danezi

Imunitatea de grup datorită vaccinării și infecțiilor

Potrivit Politiken, ziarul danez de referință, „decizia a fost luată pentru că imunitatea populației este ridicată”, în special datorită faptului că „o parte foarte mare a populației a primit o a treia doză și că un număr crescut a fost infectat cu Omicron”.

Guvernul mizează și pe inversarea curbei infecțiilor odată cu venirea primăverii. Acești factori diferiți au dus la decizia de a încheia campania de vaccinare. Guvernul, în conformitate cu sfaturile autorităților sanitare ale țării, nu pledează pentru o a patra doză pentru rezidenții caselor de bătrâni sau pentru bătrâni, cel puțin nu pentru acest sezon. Consiliul Național de Sănătate nu recomandă o a treia doză pentru tinerii sub 18 ani. Medicii consideră că această grupă de vârstă are imunitate ridicată și risc redus de a dezvolta o formă severă.


Măsurile pot fi modificate în funcție de evoluția stării de sănătate a țării: noi variante sau de un nou val.

Guvernul rămâne vigilent cu privire la copiii cu vârste între 5 și 11 ani și recomandă vaccinarea. Cazurile de PIMS – sindrom inflamator multisistem pediatric – implică cel mai adesea copii nevaccinați. Programul exact ar trebui să fie dezvăluit la sfârșitul lunii februarie.

Dacă o dată nu este încă pe deplin fixată, Consiliul Național de Sănătate spune că pregătește detaliile și va anunța datele pentru încheierea vaccinării până la sfârșitul lunii februarie.

În timp ce Omicron este deja înlocuit de un val al variantei BA2, Danemarca susține că aceste variante „au provocat o boală mai puțin severă decât variantele anterioare”.

La 1 februarie, Danemarca ridicase deja ultimele restricții încă în vigoare în țară. Pentru autoritatea sanitară daneză, Covid-19 nu mai este considerat „o boală critică din punct de vedere social”.

Sursa: Midi Libre

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră