Eficacitatea unei diete depinde de profilul genetic al fiecărei persoane

19 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Eficacitatea unei diete depinde de profilul genetic al fiecărei persoane

Cercetătorii sugerează că profilul genetic explică de ce un regim de slăbit este mai eficient în cazul unor persoane și mai puțin în cazul altora. Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au studiat cum efectele unui regim alimentar sunt diferite de la o persoană la alta. Concluziile acestor cercetători au fost prezentate în cadrul conferinței Allied Genetics, insistând asupra personalizării acestor diete.

Profesorul William Barrington, autorul acestor cercetători, atrage atenția, pe site-ul EurekAlert, că, în prezent, asistăm la o generalizare a beneficiilor și riscurilor acestor diete. Studiul nostru arată că impactul alimentației variază, de asemenea, în funcție de patrimoniul genetic, mai spune prof. Barrington. 

Metodologia: compararea mai multor diete

Cercetătorii, coordonați de prof. Barrington, au făcut studii pe rozătoare. De ce pe rozătoare? Foarte simplu: pentru că profilul genetic al rozătoarelor este asemănător cu cel al oamenilor. De asemenea, cercetătorii au folosit patru sușe diferite în cazul rozătoarelor. Rozătoarele au fost împărțite în mai multe grupe:  timp de șase luni rozătoarele au fost hrănite fie cu regim de tip occidental, japonez,  mediteranean, cetogen (foarte sărac în glucide) sau cu un regim standard, cu scopul de a evidenția rezultatele. Astfel, cercetătorii au putut compara efectele. 

Prima observație: rozătoarele care au avut un regim occidental au fost afectate mai mult de boli legate de obezitate. Printre acestea, creșterea nivelului colesterolului în sânge. De asemenea, cercetătorii au mai notat că aceste efecte nefaste sunt diferite de la o sușă la alta. A doua observație: cauza obezității sunt influențate de tipul de sușă analizată. În unele cazuri, aportul caloric era responsabil, în altele chiar alimentele. 

Fiecare cu regimul lui

Obiectivul final al acestui studiu: realizarea unui test genetic capabil să prognozeze efectele unui regim asupra unei persoane. Astfel, fiecare persoană poate beneficia de un regim propriu, personalizat în funcție de profilul genetic. În așteptarea finalizării acestui test și punerea lui pe piață, cheia succesului unui regim constă într-o alimentație diversificată și echilibrată.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră