Cum puteți verifica gratuit dacă suferiți de depresie

14 Oct 2019 | scris de Andreea Vasilescu
Cum puteți verifica gratuit dacă suferiți de depresie Galerie foto (2)

A fost lansat primul hub antidepresie din țara noastră - este un proiect național prin care românii se pot testa gratuit să vadă dacă suferă de depresie.

Există și un număr de telefon (0800 0800 20), unde oamenii pot suna în situații de criză emoțională.

Ultimele statistici arată că unu din zece români suferă de depresie, dar puțini știu acest lucru

În general, oamenii nu știu simptomele depresiei și ale anxietății. În lipsa unei strategii naţionale care să-i ajute pe români în lupta cu depresia, stresul şi anxietatea, a luat naştere depreHUB, primul proiect antidepresie din ţară care pune la dispoziţie un program de screening online.

40 de voluntari, studenţi la Psihologie, vor oferi non stop consiliere în cazul stărilor de anxietate, atacurilor de panică şi depresiei. Încă din prima zi au fost zeci de apeluri.

La nivel mondial, peste 300 de milioane de persoane suferă de depresie, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„O listă de simptome în ultimele două săptămâni despre cum te-ai simţit, despre gândurile pe care le-ai avut, dacă există un risc de suicid. Aceste răspunsuri sunt punctate, ele sunt etalonate pe populaţie specifică, pe categoria de vârstă şi sex din care faci parte şi pe mail va veni un răspuns specializat. Acest răspuns îţi va spune care este starea şi nivlul emoţional pe care l ai în acel moment", spune Yolanda Creţescu, de la Asociaţia Happy Mind.

Cum ajuta depreHUB pe cei aflati in depresie?

Acest proiect se adreseaza atat pacientului cu depresie sau anxietate, cat si persoanelor cu risc emotional, prin servicii multidisciplinare si actiuni dedicate abordarii 360 de grade a individului:

-evaluare, diagnostic si tratament online si face to face;
-servicii sociale de psihoterapie gratuita;
-workshop-uri de constientizare si preventia recidivei;
-grupuri de suport pentru depresie, anxietate, atacuri de panica;
-consiliere nutritionala, sportiva, juridica, vocationala;
-tehnici si terapii alternative;
-programe de reintegrare socio-profesionala.

TEL VERDE antidepresie 0800 0800 20 - disponibil 24/7

TelVerde 0800.0800.20, disponibil non-stop si cu acoperire in toata tara, poate fi apelat de persoane care au atacuri de panica, anxietate ori depresie. Peste 50 de absolventi si studenti ai facultatilor de psihologie au fost invatati sa asigure suport primar in situatii de criza emotionala prin intermediul acestei linii telefonice gratuite.

DepreHUB vine in intampinarea Strategiei nationale a sanatatii mintale prin programe de psihoeducatie si abordare multidisciplinara, e-health si face to face, in conditiile in care peste 50% dintre romanii care sufera de depresie nu stiu ca au aceasta afectiune, iar dintre cei care stiu mai putin de o treime se trateaza.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră