Mesajele publicate pe Facebook ar putea dezvălui dacă utilizatorii suferă de depresie

02 Noi 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Mesajele publicate pe Facebook ar putea dezvălui dacă utilizatorii suferă de depresie

Cuvintele pe care oamenii le includ în mesajele publicate pe reţelele de socializare pot indica dacă aceştia sunt afectaţi de o posibilă depresie şi au nevoie de ajutor pentru îmbunătăţirea sănătăţii mintale.

Acestea sunt concluziile unui nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de Fox News.

''Am observat că utilizatorii care au primit în cele din urmă diagnosticul de depresie au utilizat mai des pronumele personal la persoana întâi, acest lucru sugerând o preocupare pentru propria persoană", a notat echipa de cercetători condusă de Johannes Eichstaedt.

683 de cazuri studiate

Oamenii de ştiinţă au studiat cazurile a 683 de persoane care au apelat la serviciile de urgenţă ale unităţilor medicale şi au analizat paginile acestora de Facebook. În timp ce majoritatea participanţilor nu au prezentat semne de depresie, 114 au fost diagnosticaţi cu depresie pe baza istoricului lor medical.

Cercetătorii au analizat mesajele publicate pe Facebook de fiecare pacient cu şase luni înainte de stabilirea diagnosticului de depresie pentru a afla dacă acestea conţineau indicii cu privire la starea de sănătate mintală.

''Pe baza limbajului care a precedat prima documentare a diagnosticului de depresie, am putea identifica pacienţii cu depresie cu mare precizie'', au notat cercetătorii în studiu.

Cuvinte specifice

Mesajele conţinând cuvinte precum "ugh" (''of''), "dor", "ură", "durere", "lipsă", "plâns" şi "lacrimi" au fost mai frecvent atribuite persoanelor diagnosticate ulterior cu depresie.

Întrucât cazurile de depresie şi suicid urmează o tendinţă ascendentă în Statele Unite, platformele media de socializare ar putea oferi o oportunitate pentru cercetători de a avea acces la informaţii privind problemele de sănătate mintală.

Facebook a iniţiat în 2015 propriul program care a permis utilizatorilor să semnaleze conturile persoanelor care aveau gânduri suicidare.

Compania a folosit, de asemenea, algoritmi de inteligenţă artificială pentru prevenirea sinuciderilor, însă aceasta a fost criticată de experţi pentru că nu a mers suficient de departe.

Facebook nu a răspuns imediat solicitării Fox News de a face comentarii pe această temă.

Şi la Instagram

O altă echipă de cercetători a relevat în 2017 că Instagram ar putea determina dacă oamenii suferă de depresie pe baza unor caracteristici precum numărul de fotografii alb-negru publicate.

Însă rezultatele ridică semne de întrebare cu privire la respectarea dreptului la protejarea datelor personale legate de starea de sănătate. În acest sens, cercetătorii au recunoscut că punerea în aplicare a unui algoritm ar putea modifica mesajele publicate pe reţelele de socializare.

"În mod similar, cei care interpretează datele trebuie să recunoască faptul că oamenii pot schimba ceea ce scriu în funcţie de percepţia lor asupra modului în care informaţiile ar putea fi observate şi utilizate", au notat ei.

Până în prezent Facebook nu a făcut referiri cu privire la dezvoltarea unui astfel de instrument în viitorul apropiat, menţionează Fox News.

Cuvintele absolutiste

Oamenii de știință au încercat de mult timp să stabilească o relația exactă între depresie și limbaj, iar acum tehnologia îi ajută să se apropie de o imagine completă, relatează inews.co.uk.

Un nou studiu, publicat în Clinical Psychological Science, dezvăluie o clasă de cuvinte care te pot ajuta să prevezi cu exactitate dacă cineva suferă de depresie.

Cei cu simptome de depresie folosesc în mod semnificativ mai multe pronume la singular persoana I - cum ar fi "eu", "mie" și " al meu" - și mai puține pronume la persoana a doua şi a treia, singular şi plural - cum ar fi "ei", "lor" sau "ea".

Acest tip de utilizare a pronumelor sugerează că persoanele cu depresie se concentrează mai mult pe sine și mai puțin pe ceilalţi. Cercetătorii au arătat că pronumele sunt, de fapt, mult mai fiabile în identificarea depresiei decât cuvintele emoționale negative.

În cadrul studiului au fost analizate 64 de forumuri online de sănătate mintală, cu peste 6.400 de membri. "Cuvintele absolutiste" - care exprimă dimensiuni sau probabilități absolute, cum ar fi "întotdeauna", "nimic" sau "complet" - s-au dovedit a fi markeri mai buni pentru forumurile de sănătate mintală decât pronumele sau cuvintele emoționale negative.

Cercetătorii au prezis de la început  că persoanele cu depresie vor avea o viziune alb-negru asupra lumii și că acest lucru se va manifesta în limbajul lor.

Comparativ cu 19 forumuri diferite de control, prevalența cuvintelor absolutiste este cu aproximativ 50% mai mare în forumurile de anxietate și depresie și cu aproximativ 80% mai mare pentru forumurile de idei suicidare.

Alte stiri din Life style

Ultima oră