Anxietate, amețeală sau lipsa motivației? 15 semne că ești depresiv

24 Ian 2019 | scris de Istvan Deak
Anxietate, amețeală sau lipsa motivației? 15 semne că ești depresiv

Depresia are multe fețe și produce multe victime. Mulți își dau seama prea târziu sau nu își dau seama deloc cât de serioasă este boala de care suferă și refuză ajutorul specialistului.

Annette Schlipphak, vicepreședintele Uniunii germane a Psihologilor, enumeră pentru revista Focus principalele 15 simptome decisive ale depresiei.

Simptome psihice: anxietate, lipsa motiviației, lipsa satisfacției, autostima precară, capacitate redusă de concentrare, absența apetitului sexual și sentimente de vinovăție.

Simptome fizice: probleme de somn, bătăi rapide ale inimii, amețeală, absența poftei de mâncare, nivel ridicat al adrenalinei, probleme de respirație, probleme parțiale de vedere.

“În cazul unei depresii avem de cele mai multe ori o deficiență de serotonină în creier, adică a hormonului fericirii. Efectele sunt anxietate, agresivitate și o stare depresivă. Cei mai mulți pacienți nu se plâng doar de probleme psihice, ci și fizice. Cine s-a confruntat toată viața cu dureri de spate, într-o fază depresivă le va considera ca fiind insuportabile”, spune specialistul.

Expertul avertizează că, în ciuda unui număr mare de simptome confirmate, nu înseamnă automat că suferiți și de depresie. El recomandă o autotestare. Mai exact o atentă supraveghere a propriului comportament timp de două săptămâni.

“Dacă toată viața ați stat seara în fotoliu, în loc să fiți afară cu prietenii, nu puteți invoca faptul că nu mai aveți motivație să ieșiți seara din casă. Tristețea după decesul unei persoane dragi sau lipsa motivației după o despărțire nu înseamnă că automat sunteți depresivi.

Nu orice eveniment negativ din viață duce la depresie. Trebuie să vă puneți probleme dacă aceste simptome nu dispar după anumită perioadă de timp”, susține expertul.

Conform sursei citate, în Germania sunt aproape 5 milioane de oameni afectați de depresie (aproape 7%).

“Cine are sentimentul că suferă de depresie trebuie să caute ajutor din partea specialiștilor. Există un test online pe care îl puteți folosi, dar apoi contactați medicul de familie și un psihoterapeut”, a încheiat Schlipphak.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră