Covid-19: un antidepresiv ieftin cunoscut de 30 de ani ar fi eficient împotriva variantei Omicron

25 Ian 2022 | scris de M.N.
Covid-19: un antidepresiv ieftin cunoscut de 30 de ani ar fi eficient împotriva variantei Omicron

Potrivit mai multor studii clinice, administrarea de fluvoxamină ar reduce riscul de a fi spitalizat cu 66% și riscul de a muri din cauza Covid-19 cu 90%.

Conform mai multor studii, un antidepresiv deosebit de ieftin ar putea ajuta la combaterea eficientă a coronavirusului. Fluvoxamina ar preveni astfel cazurile severe de boală, reducând riscul de a fi spitalizat cu 66% și riscul de a muri din cauza bolii cu 90%. Rezultate surprinzătoare, dar care ar putea explica impactul scăzut al Covid-19 asupra pacienților de psihiatrie în 2020.

Într-adevăr, observând impactul limitat al bolii în aceste secțiuni, echipa doctorului Nicolas Hoertel, profesor de Psihiatrie la Universitatea din Paris, a decis să analizeze efectul antidepresivelor asupra coronavirusului. Și conform observațiilor lor, riscul de intubare sau deces a fost redus cu peste 40% pentru pacienții care îl consumau comparativ cu alții. O ipoteză care de atunci a fost întărită și perfecționată.

Deja prescris la nivel mondial

„Mai multe studii observaționale ajung la aceeași concluzie: anumite antidepresive reduc cu 50% riscul de a muri sau de a fi intubat”, explică psihiatrul. Iar cel mai bun ar fi așadar Fluoxetina, cunoscută sub numele de Prozac, „care realizează o protecție de peste 70%”, continuă profesorul. Fluvoxamina, mai puțin prescrisă împotriva depresiei, ar fi, de asemenea, deosebit de eficientă și se află în centrul cercetării.

Astfel, au fost publicate patru studii pentru a confirma concluziile profesorului Hoertel. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat o revizuire sistematică a Fluvoxaminei pe 1 decembrie 2021, în timp ce unii medici prescriu deja medicamentul în Brazilia, Malaezia, India, Statele Unite sau Canada. Trei universități nord-americane au integrat antidepresivul în tratamentele lor, precizând totuși că acesta ar trebui utilizat doar dacă pacientul, susceptibil de a avea Covid sever, nu poate fi tratat cu anticorpi monoclonali.

3 sau 4 euro pe tratament

Rămâne acum de stabilit dacă antidepresivul este eficient și împotriva Omicron, față de care nu a fost încă testat. „Mecanismul de acţiune al acestor molecule sugerează că eficacitatea acestui tratament nu depinde de variante” spun cercetatorii. Un avantaj major pentru Fluvoxamin care costă doar trei-patru euro pentru zece zile, în timp ce Paxlovid, un alt tratament împotriva Covid, ajunge la 570 de euro pentru un tratament complet.

Atenție totuși. Antidepresivele sunt cunoscute pentru efectele secundare, cum ar fi greața, diareea, migrena, neliniștea sau insomnia. 

Sursa: Capital

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră