Recomandări de călătorie în vremea pandemiei de COVID-19 de la Comisia Europeană. MAE face precizări cu privire la intrarea în Grecia

18 Iul 2020 | scris de A.V.
Recomandări de călătorie în vremea pandemiei de COVID-19 de la Comisia Europeană. MAE face precizări cu privire la intrarea în Grecia

Odată cu ridicarea măsurilor de izolare în statele membre UE, cetățenii europeni s-au gândit să se bucure de vară, călătorind câteva zile, dacă situația sanitară și restricțiile naționale permit acest lucru.

Populația va trebui, însă, să adopte măsuri de precauție și să respecte instrucțiunile de sănătate și siguranță emise de autoritățile naționale. În acest sens, Comisia Europeană a elaborat o serie de orientări și recomandări pentru a ajuta statele membre să coordoneze ridicarea în siguranță a restricțiilor de călătorie.

Recomandările Comisiei pentru a călători în siguranță pe timp de pandemie:
Rezervați biletele și înregistrați-vă online pentru a evita cozile, pe cât posibil.
Respectați distanțarea fizică la depunerea bagajelor, la controalele de securitate, la îmbarcare și la recuperarea bagajelor.
E posibil ca mai puțini pasageri să fie acceptați la bord și e posibil, de asemenea, să vi se solicite să vă așezați la distanță față de pasagerii care nu locuiesc împreună cu dumneavoastră.
Când distanțarea fizică este greu de respectat, vi se poate cere să purtați o mască de protecție.
E posibil ca la bord să nu fie disponibile alimente, băuturi și alte produse.
Companiile de transport pot monta ecrane de protecție – de exemplu, între pasageri și șoferul autocarului. Vi se poate cere să vă îmbarcați pe ușa din spate.
Șoferii ar trebui să deschidă ușile automat în fiecare stație, astfel încât pasagerii să nu fie nevoiți să atingă butoanele sau clanțele.
Stațiile, porturile și aeroporturile ar trebui să garanteze curățenia și dezinfectarea regulată și ar trebui să pună la dispoziție produse de igienizare/dezinfectanți, inclusiv la bord.
Ar trebui să existe o ventilație corespunzătoare a tuturor mijloacelor de transport.
Pasagerii pot alege între rambursarea costului biletului sau redirecționare pentru biletele anulate. Dacă societatea de transport vă oferă un voucher, aveți în continuare dreptul să solicitați restituirea sumei. Într-o dezbatere organizată la 28 mai, eurodeputații din Comisia pentru transport și turism (TRAN) au solicitat furnizarea rapidă de sprijin financiar pentru sectorul turismului și au sugerat un buget specific.
Turiștii din hoteluri și din alte infrastructuri de cazare ar trebui să respecte distanțarea fizică atunci când se află în zonele comune, precum și măsurile de prevenire și control al infecțiilor, cum ar fi tușitul sau strănutatul într-un șervețel din hârtie sau în cotul îndoit, igiena mâinilor și măștile de protecție.

Unitățile de cazare ar trebui, de asemenea, să le ofere oaspeților informații clare și recomandări înainte de sosire și ar trebui să aibă un plan de acțiune, în cazul unei infecții în unitatea lor. Ele ar trebui, de asemenea, să asigure curățarea și dezinfectarea regulată a suprafețelor atinse frecvent și sisteme de ventilație adecvate. Personalul hotelurilor ar trebui să fie instruit privind măsurile de bază de prevenire și control al infecțiilor.

Cu privire la călătoria în Grecia, autorităţile elene au precizat că pentru toate formularele completate în cursul zilei de 14 iulie codurile QR se vor emite începând cu ora 00.01, în noaptea de 14 spre 15 iulie, iar intrarea pe teritoriul Republicii Elene se va putea efectua începând cu ziua de miercuri, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în contextul în care platforma electronică https://travel.gov.gr pentru completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) nu a funcţionat marți.

Urmare a unor demersuri întreprinse de MAE, în regim de urgență, autorităţile elene au remediat problema tehnică apărută, iar la acest moment platforma este funcţională. MAE reaminteşte că, începând de miercuri, 15 iulie, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetăţenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei şi testul molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19, emis cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective.

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră