Constipația mărește riscul de boală cronică a rinichilor

27 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Constipația mărește riscul de boală cronică a rinichilor

Constipația cronică severă mărește riscul unei boli renale cu potențial grav, atrage atenția o echipă de specialiști de la Universitatea Tennessee (SUA), transmite site-ul passionSante.be.

Până acum, specialiștii au demonstrat asocierea între constipație și riscul cardiovascular, din cauza alterării florei intestinale (microbiotul). Dar se știa mai puțin despre o eventuală legătură între constipație și boala renală. Cercetătorii americani au examinat datele aparținând unui număr de aproape 3,5 milioane de militari US, cu vârsta medie de 60 de ani (între 46 și 74 de ani), în principal bărbați. Cazurile de constipație au fost notificate cu o evaluare a gradului de severitate (ușoară, moderată, severă).

Rezultatele arată că, în raport cu cei care nu suferă de constipație, persoanele afectate de această suferință prezintă o creștere cu 13% a riscului de boală cronică a rinichilor, până la insuficiență renală. Cu cât constipație este mai gravă cu atât riscul de deteriorare a funcției renale este mai mare. Mai trebuie adăugat că această legătură între constipație și boala rinichilor se menține și după eliminarea factorilor de risc cunoscuți pentru afecțiunile renale.

Cercetătorii americani subliniază că studiile pe această temă trebuie aprofundate pentru a înțelege mecanismele care acționează, avertizând că este necesar controlul atent al funcției renale în cazul persoanelor suferinde de constipație cronică.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră