Codeina este scoasa din tratamentul tusei si racelii in cazul copiilor sub 12 ani

28 Apr 2015
Codeina este scoasa din tratamentul tusei si racelii in cazul copiilor sub 12 ani
 Administrarea codeinei în tratamentul tusei şi racelii nu este recomandata la copii si adolescenti cu varsta intre 12 si 18 ani care prezinta tulburari respiratorii, anunta Agentia Nationala a Medicamentului (ANM). Anuntul ANM vine in urma comunicatului de presa al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) referitor la contradictia administrarii codeinei copiilor sub 12 ani in tratamentul tusei si racelii.  

ANM precizeaza ca efectele codeinei apar ca urmare a metabolizarii acesteia în morfina. La unii dintre pacienti codeina este transformata in morfina mai repede decat în mod normal, ceea ce determina aparitia unei concentratii sanguine mai mari de morfina. Concentratia crescuta de morfina in sange poate determina aparitia reactiilor adverse grave precum tulburarile respiratorii. In plus, fata de noile masuri aplicabile la copii, codeina nu trebuie utilizata la pacientii de orice varsta la care se cunoaste faptul ca metabolizarea codeinei în morfina se produce mai repede decat in mod normal („metabolizatori ultrarapizi”) sau la femeile care alapteaza, intrucat codeina se excreta in laptele matern, ajungand si la copil.

 

ANM le rcomanda parintilor si persoanelor care asigura îngrijirea copiilor sa intrerupa tratamentul cu codeina si sa solicite imediat asistenta medicala, în cazul observarii urmatoarelor simptome: respiratie lenta sau superficiala, stare de confuzie, somnolenta, micsorarea pupilelor, stare generala alterata, constipatie si lipsa poftei de mancare. • Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra va aflati in tratament cu codeina si aveţi intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament, vi se recomanda sa discutati cu un medic sau farmacist. (M.M.)

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră