Papa Francisc vrea să mestece frunze de coca în timpul vizitei în Bolivia

29 Iun 2015
Papa Francisc vrea să mestece frunze de coca în  timpul vizitei în Bolivia
 La cererea sa, Papa Francisc va mesteca frunze de coca pentru a evita asfel răul de înălţime în timpul vizitei în Bolivia, prevăzută la începutul lunii iulie, anunţă site-ul 6Minfo. Papa Francisc, care se va fi, între 8 şi 10 iulie în Bolivia, a cerut autorităţilor locale să poată şi el să mestece frunze de coca. Aceste frunze sunt folosite în ţările Americii de Sud pentru a combate răul de înălţime. De asemenea, sunt folosite de populaţiile locale din zona Munţilor Anzi pentru a le spori imunitate şi capacitatea de a face faţă frigului şi bolilor ţinând seama că ei locuiesc la mari înălţimi. Şi Papa Francisc cunoaşte proprietăţile acestor frunze, întrucât coca este consumat şi în unele provincii din nordul Argentinei, ţara natală a Suveranului Pontif.

Potrivit ministrului bolivian al Culturii, Papa nu doreşte să facă aşa cum face majoritatea turiştilor, respectiv să abosoarbă substanţă sub formă de infuzii. El înţelege bine că este nevoie să mestece coca atunci când se va afla în capitala Boliviei, La Paz, aflată la 3.600 de metri altitudine.

Mestecarea de coca este o veritabilă instituţie în Bolivia, ajungându-se chiar până la un fel de diferendum cu Naţiunile Unite. Prin convenţia ONU din 1961 privitor la droguri a fost interzisă această practică ancestrală în Bolivia. În 2013, ONU a cedat şi a reintrodus în textul convenţiei o derogare privitor la această tradiţie. În semn de succes, în Bolivia există ziua coca tocmai pentru a marca revenirea la această tradiţie. Bolivia este, la nivel mondial, al treilea producător de coca şi de cocaină, după Peru şi Columbia. De la alegerea sa ca Suveran Pontif, aceasta este a doua vizită pe care Papa Francisc o efectuează în America de Sud. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră