Circa 16 medicamente pentru cancer, boli hepatice și cardiovasculare, introduse pe lista de compensate

28 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Circa 16 medicamente pentru cancer, boli hepatice și cardiovasculare, introduse pe lista de compensate

Aproximativ 16 medicamente evaluate de Agenția Națională a Medicametului, pentru cancer, boli hepatice și cardiovasculare vor fi introduse pe lista de compensate, a anunțat ministrul Sănătății, Florian Bodog, într-o conferință de presă, sâmbătă, la Oradea. De asemenea, ministrul a mai anunțat că toate medicamentele evaluate de Agenția Națională a Medicamentului vor fi introduse pe lista de compensate într-un proces continuu.  

"Toate medicamentele care au fost evaluate de Agenția Națională a Medicamentului, indiferent cum s-a numit acel medicament, va fi introdus pe lista de compensate. Și acesta va fi un proces continuu. Noi am spus că în primul trimestru introducem medicamente noi, dar aceasta va fi repetată ori de câte ori va fi nevoie, ori de câte ori vor fi medicamente care au fost evaluate deja de Agenția Națională a Medicamentului. Pe site, în transparență decizională, se va găsi de săptămâna viitoare actul normativ prin care introducem noi medicamente pe lista de compensate. Sunt în jur de 16 molecule noi, care sunt deja evaluate, pentru cancer, pentru boli hepatice, boli cardiovasculare", a spus ministrul Florian Bodog. 

Ministrul Sănătății a mai precizat că reducerea prețurilor la medicamente este prevăzută într-o singură tranșă, dar discuțiile cu firmele continuă pentru găsirea celei mai bune soluții în așa fel încât ieftinirea să nu îi afecteze pe pacienți.

"Ordinul privind reducerea prețului la medicamente este pe site, la transparență decizională, deja firmele au cerut consultări publice pe această temă. Nu vă ascund faptul că am avut discuții cu ei înainte, pentru că nu este interesul guvernului să ieftinim medicamentele și să dispară de pe piață sau să se plece la export paralel. Continuăm discuția și încercăm să găsim cea mai bună cale ca această ieftinire să nu se repercuteze negativ asupra pacienților", a spus  ministrul Florian Bodog. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră