Chirurgia cardiacă: Pacienții operați dimineața, mai expuși riscului de complicații!

30 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Chirurgia cardiacă: Pacienții operați dimineața, mai expuși riscului de complicații!

Potrivit doctorului David Montaigne, cardiolog la CHRU din Lille (Franța), intervenția chirurgicală efectuată după-amiază protejează inima, transmite franceinfo.

Potrivit unui studiu, publicat în revista Lancet, ischemia – privarea de oxigen a celulelor cardiace în urma unei opriri temporare a activității inimii, necesară pentru operație – este mai bine suportată când producția proteinei Reverb alpha este mică. Or, această proteină, direct legată de orologiul biologic, este prezentă într-un număr mai mare dimineața, au observat cercetătorii în timpul intervenției chirurgicale în cazul rozătoarelor.

Dacă această proteină este îndepărtată, când animalul se trezește, riscul de ischemie nu este același. ”Diferența nu este neglijabilă”, pentru prof. Bart Staels, de la Universitatea și CHRU din Lille, coautor al studiului.

600 de pacienți din CHRU din Lille, internați pentru înlocuirea unei valve cardiace sau pontaj coronarian pe cord deschis, au fost monitorizați timp de 500 de zile, între 2009 și 2015. În cazul pacienților operați dimineața, 18,1% au dezvoltat complicații, față de 9,4% în cazul celor operați după-amiaza.

În aceste condiții, dr. Montaigne și prof. Staels preconizează să opereze în a doua parte a zilei, chiar dacă aceasta ar putea genera unele probleme de organizare.

Ei estimează că această descoperire ar putea deschide calea elaborării de medicamente care să blocheze proteina Reverb alpha. În toate cazurile, dr. Montaing a ținut să sublineze : ”Chirugia cardiacă este sigură, cu foarte puține complicații de manieră globală”.

Anual, în Franța, aproximativ 20.000 de persoane sunt operate pe cord.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră