Celebrul psihiatru Dr. Amen: ”Sănătatea mintală este abilitatea de a-ți folosi creierul și mintea pentru a crea viața pe care ți-o dorești”

08 Dec 2022
Celebrul psihiatru Dr. Amen: ”Sănătatea mintală este abilitatea de a-ți folosi creierul și mintea pentru a crea viața pe care ți-o dorești”

Dr. Daniel Amen observă perspectiva ca modurile în care funcționează creierul nostru joacă un rol în comportament, dependență, furie, declin cognitiv și provocări de învățare. „Creierul tău este organul personalității, caracterului și inteligenței tale și este puternic implicat în a te face cine ești”, spune el, conform psychcentral.com.

Dr. Amen, directorul Clinicilor Amen este autorul cărții „Change Your Brain, Change Your Life” „a inventat termenul ANTs (Gânduri negative automate) la începutul anilor 1990, după o zi grea la birou, în timpul căreia a avut câteva ședințe foarte dificile cu pacienți care aveau tendințe sinucigașe, adolescenți în frământări și un cuplu căsătorit care au ajuns să se urască. Când a ajuns acasă în acea seară, a găsit mii de furnici în bucătărie. Pe măsură ce a început să le curețe, în minte i-a apărut un acronim. S-a gândit la pacienții săi din acea zi – la fel ca bucătăria infestată, creierul pacienților săi era, de asemenea, infestat de Gânduri Negative Automate (ANT) care le furau bucuria și le furau fericirea.”

J: Ce te-a atras în domeniul psihiatriei?

Dr. Amen: Când eram la facultatea de medicină, o persoană pe care o iubeam a încercat să se sinucidă și am dus-o la un psihiatru minunat. Mi-am dat seama că dacă ea o ajuta, nu doar pe ea o va ajuta, ci și mai târziu, chiar și pe copiii și nepoții ei, deoarece ar fi fost modelați de cineva mai fericit și mai stabil. M-am îndrăgostit de psihiatrie pentru că mi-am dat seama că poate ajuta generații de oameni.

J: Cum ai defini sănătatea mintală?

Dr. Amen: Abilitatea de a-ți folosi creierul și mintea pentru a crea viața pe care ți-o dorești.

J: Ce reprezintă, în mintea ta, boala mintală?

Dr. Amen: Nu sunt un fan al termenului „boală mintală”. Acestea sunt probleme de sănătate a creierului care vă fură mintea.

J: De-a lungul carierei tale, ce tendințe ai observat în ratele depresiei și anxietății?

Dr. Amen: Ele cresc dramatic.

J: Cu ce ​​le atribui?

Dr. Amen: Mulți factori sociali, inclusiv diete proaste, dependențe digitale, produse toxice pe care le punem pe corpul nostru, obezitatea, creșterea comoțiilor cerebrale și lipsa somnului.

J: Pe măsură ce apare acest articol, ne aflăm în mijlocul uneia dintre cele mai intense perioade de traume din istoria recentă; COVID-19 și carantina în care ne aflăm. Ați observat o creștere a depresiei și a anxietății?

Dr. Amen: Da, în mod semnificativ, inclusiv comportamentul suicidar.

J: Ce sugestii ai pentru oamenii care răspund la schimbările majore cu care se confruntă și la incertitudinea cu privire la durată?

Dr. Amen: Igiena mentală este la fel de importantă ca și spălarea mâinilor. Obțineți o rutină care să vă servească mai degrabă sănătatea decât să o rănească.

J: Cum schimbă trauma creierul?

Dr. Amen: Atât traumele emoționale, cât și cele fizice schimbă creierul, dar în moduri opuse. Trauma emoțională activează circuitele limbice ale creierului, în timp ce trauma fizică dăunează circuitelor.

J: Cum faci diferența între creier și minte?

Dr. Amen: Creierul creează mintea - îndreptați-vă creierul și mintea vă va urma.

J: Vă rugăm să descrieți imagistica Brain SPECT.

Dr. Amen: Este un studiu de medicină nucleară care evaluează fluxul sanguin și activitatea. Practic arată trei lucruri - activitate bună, prea mult sau prea puțin.

J: Cum lucrezi cu persoanele care au simptome de demență?

Dr. Amen: Le evaluăm clinic și, de asemenea, cu SPECT. Apoi folosim aceste informații pentru a lucra în vederea reparării daunelor din creierul lor prin prevenirea sau tratarea celor 11 factori de risc majori care le fură mintea.

J: Îmbunătățirea sănătății creierului ajută oamenii cu probleme de învățare? Ca terapeut, lucrez cu copii, adolescenți și adulți diagnosticați cu ADHD și dislexie.

Dr. Amen: Da, este primul lucru de făcut după un diagnostic corect.

J: Schimbarea atitudinii face parte din ceea ce încurajezi?

Dr. Amen: Da. Iubește-ți creierul. Deveniți un războinic al creierului, unde ești înarmat, pregătit și conștient pentru a câștiga bătălia pentru creierul tău.

J: Este reziliența un factor?

Dr. Amen: Da, îmi place termenul „rezervă a creierului”, care este funcția suplimentară pentru a face față stresului care ți se întâmplă.

J: Ce este Brain Fit și de ce beneficiază cei care îl folosesc?

Dr. Amen: Brain Fit Life este programul nostru online și mobil care ajută oamenii să aibă sănătatea creierului în buzunar și în poșetă. Își pot testa creierul, își pot lucra creierul și își pot angaja obiceiuri sănătoase pentru creier.

J: Cum reacționează dependențele la schimbarea creierului?

Dr. Amen: Drogurile, alcoolul și marijuana pot dăuna creierului, dar pot fi adesea reparate. Lucrarea noastră SPECT m-a învățat, de asemenea, că există șase tipuri diferite de dependenți de creier. Leziuni cerebrale impulsive, compulsive, impulsiv-compulsive, triste, anxioase și traumatice. Cunoașterea tipului tău este esențială pentru a te simți bine.

J: Ați descoperit că PTSD poate fi tratat cu succes?

Dr. Amen: Da! Dar începe cu îmbunătățirea creierului. De asemenea, sunt un fan al EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).

J: Mai este ceva ce ai vrea să împărtășești?

Dr. Amen: Cu un creier mai bun vine întotdeauna o viață mai bună.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră