Cel puțin unul din o sută de copii suferă de o malformație congenitală cardiacă, diagnosticată prea târziu sau întâmplător

07 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Cel puțin unul din o sută de copii suferă de o malformație congenitală cardiacă, diagnosticată prea târziu sau întâmplător

În România, cel puțin un copil dintr-o sută suferă de o malformație cardiacă, mulți nediagnosticați, ceea ce le pune viața în pericol, avertizează Cătălina Costache, directorul unei fundații din cadrul unui spital privat din Sibiu, care derulează o campanie de informare în 200 de școli și licee din județul Sibiu.

Publicul țintă al acestei campanii sun părinții și profesorii, care trebuie informați referitor la această boală și care pot sesiza simptomele pentru a le comunica, în cel mai scurt timp, medicilor. 

Principalele simptome pentru care părinții sau profesorii sunt sfătuiți să orienteze copilul către medicul de familie sunt: stagnarea în greutate, semne respiratorii (dispnee), cianoza, transpirații excesive, dureri precordiale, oboseala la efort, prezența de edeme, agitație.
"De exemplu, oboseala la efort poate părea rezultatul activităților fizice. (...) am cunoscut mulți copilași care au fost diagnosticați tardiv, de multe ori întâmplător. Cu cât diagnosticul este mai rapid, cu atât tratamentul are mai multe șanse de succes și copiii pot avea o viață normală", subliniază Cătălina Costache.

Dacă nu sunt descoperite și tratate la timp, malformațiile cardiace congenitale severe pot pune în pericol viața copiilor.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră