Cancerul de sân: Aspirina reduce riscul cu aproape 20%

04 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Cancerul de sân: Aspirina reduce riscul cu aproape 20%

Aspirina protejează femeile de cancerul de sân, dacă e folosită în mod regulat. Doza indicată este de cel puţin 500 mg, săptămânal, transmite site-ul pourquoidocteur.

Aspirina este tratamentul de referinţă după un infarct. Dar iată că acest anti-inflamator are, de asemenea, şi proprietăţi anticanceroase.

Un studiu publicat în Breast cancer research sugerează că a lua, cu regularitate, o doză mică de aspirină reduce riscul de cancer de sân. În ultimii ani, literatura specializată în oncologie a acordat o atenţie deosebită aspirinei, cunoscută de peste o sută de ani.

Astfel, ştim că reduce riscul de cancer colorectal cu 30% , şansele de supravieţuire fiind de două ori mai mari. La lungul şir de virtuţi ale aspirinei, se adaugă cea dovedită de Institutul de cercetări City of Hope de prevenire a apariţiei cancerului de sân primar.

Cercetătorii au fost interesaţi de aspirină, deoarece ea prezintă similitudini cu tratamentele de hormonoterapie, numite anti-aromataze, prescrise femeilor suferinde de cancer al sânului. Aceste tratamente sunt folosite pentru a limita concentraţia de estrogeni în sânge. 

Împreună cu echipa sa, prof. Leslie Bernstein a monitorizat, timp de opt luni, peste 57.000 de femei. La începutul studiului, în 2005, participantele au fost chestionate privitor la antecedentele privitoare la cancer în familie, folosirea aspirinei şi a altor molecule anti-durere (paracetamol sau ibuprofen), la activitatea sexuală şi stilul de viaţă. În decursul studiului, 1.460 de femei au făcut cancer de sân invaziv. 

Rezultatele studiului arată că riscul de a suferi de această formă de cancer se reduce cu 16% la femeile care iau 81 mg de aspirină de trei ori pe săptămână. Această doză este oficial recomandată de United States Preventive Services Task Force (un grup de experţi americani) pentru prevenirea bolilor cardiovasculare şi a cancerelor, precizează autorii studiului. O doză de aspirină luată cu regularitate diminuează cu 20% riscurile de cancer HER2 negativ, cel mai frecvent. 

În schimb, studiul nu oferă dovezi privitor la folosirea paracetamolului sau a ibuprofenului, ceea ce conduce la concluzia că doar aspirina are proprietăţi anti-cancer. 
Credem că efectul anti-aromatază al aspirinei permite reducerea riscului de cancer de sân şi îmbunătăţeşte prognosticul femeilor bolnave, spune prof. Bernstein.  

De asemenea, aspirina  reduce inflamaţia, mecanism care ar putea explica faptul că acest medicament stopează recidiva. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră