Abuzul de carne roșie, dulciuri, carbogazoase... în adolescență mărește cu 35% riscul de cancer mamar la maturitate

05 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Abuzul de carne roșie, dulciuri, carbogazoase... în adolescență mărește cu 35% riscul de cancer mamar la maturitate

Adolescentele care consumă multe băuturi carbogazoase, carne roșie și dulciuri rafinate sunt mai expuse riscului de cancer de sân înainte de menopauză, comparativ cu cele care au o alimentație sănătoasă. Aceasta este concluzia unui nou studiu american, prezentat de site-ul topsante. 

Cancerul mamar este cel ma frecvent înregistrat în Uniunea Europeană și Statele Unite. Dacă este depistat în stadiu preococe, cancerul de sân poate fi vindecat în 9 din 10 cazuri: în 2012, 48.763 de noi cazuri de cancer de sân au fost diagnosticate numai în Franța, majoritatea la femei cu vârste peste 50 de ani. 

Se știe că obiceiurile alimentare pot influența riscul de cancer de sân. Astfel, femeile care fac abuz de alcool, de dulciuri și/sau de grăsimi măresc riscurile de cancer de sân în decursul vieții.  

Or, potrivit unui nou studiu realizat la Universitatea California, obiceiurile alimentare în perioada adolescenței are, de asemenea, un impact major asupra acestui risc epidemiologic. 

45.000 de femei din SUA, voluntare, au fost monitorizate timp de 22 de ani. S-a studiat periodic stilul lor de viață și autorii studiului au constatat că femeile care aveau în adolescență o alimentație dezechilibrată erau expuse unui risc mai mare de cancer mamar înainte de vârsta menopauzei, comparativ cu celelalte persoane. 

Prin regim alimentar  dezechilibrat, autorii studiului înțeleg abuz de băuturi îndulicte, zaharuri rapide și rafinate, lipide, carne roșie și mezeluri. 
Autorii studiului estimează că un asemenea stil de viață în perioada adolescenței mărește cu aproximativ 35% riscul de cancer la maturitate. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră