Atenţie, domnilor! Vreţi pătrăţele şi muşchi? S-ar putea să vă alegeţi cu cancer testicular

01 Mai 2015
Atenţie, domnilor! Vreţi pătrăţele şi muşchi? S-ar putea să vă alegeţi cu cancer testicular
Bărbaţii care folosesc suplimente pentru creşterea şi modelarea masei musculare precum cele cu creatină sau cele care conţin hormonul steroid androstenedionă sunt cu 177% mai predispuşi să dezvolte cancer testicular decât bărbaţii care nu iau astfel de suplimente, sugerează un nou studio, citat de Science Alert.  
Acest studiu ar putea explica de ce numărul cancerelor de acest tip este în creştere în ultimii ani, comparativ cu anii 70, de exemplu.
Riscurile sunt şi mai mari dacă bărbaţii au început să ia suplimentele de la o vârstă mai fragedă. "Dacă le-ai folosit de la o vârstă pragedă, riscul este mai mare. Dacă le foloseşti pe o perioadă mai îndelungată, te expui unui risc mai mare. Dacă ai folosit mai multe tipuri (n.r. de suplimente), riscul este mai mare", explică Tongzhang Zheng, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Brown din Statele Unite care au participat la elaborarea acestui studiu.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la aceste concluzii după ce au intervievat 900 de bărbaţi americani, dintre care 356 diagnosticaţi cu cancer testicular. Aceştia au fost întrebaţi cât de des iau suplimete, dar şi dacă fumează, consumă băuturi alcoolice sau dacă în familie au mai existat cazuri de persoane diagnosticate cu acest tip de cancer.
După ce au luat în considerare toţi aceşti factori, cercetătorii au descoperit că bărbaţii care iau suplimente pentru creşterea masei musculare erau cu 65% mai predispuşi riscului de a dezvolta cancer testicular decât cei care nu folosesc astfel de suplimente. Riscul creşte la 177% la bărbaţii care folosesc mai multe tipuri de suplimente. Şi bărbaţii care au început să folosească suplimente înainte de vârsta de 25 de ani sau cei care au luat suplimente pentru mai mult de trei ani sunt în pericol, conform cercetătorilor, al căror studiu a fost publicat de British Journal of Cancer. (M.C)

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră