Cafeina scade riscul de recidivă a cancerului de colon

31 Aug 2015
Cafeina scade riscul de recidivă a cancerului de colon
A bea zilnic cafea contribuie la prevenirea riscului de recidivă a cancerului de colon şi măreşte şansele de vindecare. Este ideea principală a unui studiu realizat în SUA şi publicat în Journal of Clinical Oncology. Cercetătorii de la Dana Farber Cancer Institut au selectat 1.000 de pacienţi, cu intervenţie chirurgicală şi chimioterapie pentru cancerul colorectal în stadiul 3, stadiu în care celulele maligne au invadat ganglionii limfatici din proximitatea tumorii.

Fiecare pacient a trebuit să răspundă la un chestionar privitor la obiceiurile alimentare în trei etape: la începutul studiului, în timpul chimioterapiei şi un an după.

Rezultatul: pacienţii care au băut cel puţin patru ceşti de cafea pe zi (aproximativ 460 miligrame de cafeină) prezentau un risc cu 42% mai mic de a se confrunta cu o recidivă a tumorii. Profesorul Charles Fuches, principalul autor al acestui studiu, precizează că „majoritatea recidivelor cancerului de colon se produc după cinci ani de la tratamente şi sunt mai rare înainte”. În privinţa riscurilor de deces, acesta s-a redus cu 33%.

Este primul studiu care se interesează de legătura dintre cafeină şi riscul de recidivă a cancerului de colon, explică Charles Fuches. Studiile precedente au evidenţiat efectele protectoare ale cafeinei contra altor tipuri de cancere, cum ar fi cel de sân, melanom, hepatic şi contra tuturor formelor avansate de cancer de prostată. Deocamdată, cercetătorii nu fac recomandări. Ei spun doar că, dacă sunteţi băutor de cafea şi faceţi tratament pentru cancerul de colon, nu renunţaţi la acest obicei. Dar asta nu înseamnă că, dacă nu sunteţi amator de cafea să deveniţi înainte de a discuta cu medicul specialist.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră