Tartrul, inamicul numărul unu al dinţilor unui câine!

19 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Tartrul, inamicul numărul unu al dinţilor unui câine!

Un câine are 42 de dinţi, faţă de 32 la om. Caninii sunt destinaţi apărării, incisivii pentru a rupe, premolarii pentru a desprinde şi molarii pentru a mărunţi. Puii se nasc fără dinţi, dar primii cresc la două-trei săptămâni de la venirea pe lume.

Dinţii de lapte sunt foarte ascuţiţi şi persistă aproximativ patru luni, înainte de a fi înlocuiţi treptat cu dinţii definitivi, spre vârsta de 6 - 7 luni.

În acest stadiu, trebuie să mergeţi la veterinar pentru a verifica dacă dantura s-a forma în mod uniform.

Cariiile pot apărea, inclusiv la câine, deşi este un fenomen mai rar. În schimb, câinele suferă frecvent de complicaţii provocate de acumularea de tartru, care este cauza respiraţiei urât mirositoare (halenă), a unor infecţii sau a inflamării gingiei (gingivită).

Pentru a evita detartrajul sau cel puţin pentru a-l amâna cât mai mult, trebuie să-i daţi zilnic câinelui un os special de mestecat, care are o acţiune similară unui periaj mecanic.

Majoritatea veterinarilor recomandă periajul dentar al câinelui cel puţin o dată pe săptămână cu o periuţă specifică. Această manevră poate fi foarte complicată, chiar imposibilă, uneori, de aceea soluţia cu osul specia,l mestecat zilnic, este mult mai practică. 

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră