Mulţi suferinzi de boli pshice nu ştiu că au alternative de tratament

10 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Mulţi suferinzi de boli pshice nu ştiu că au alternative de tratament

Studiul a fost efectuat în 12 țări din Europa (Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Rusia, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie) și a subliniat principalii factori care afectează liniștea sufletească a aparținătorilor acestor pacienţi: impactul acestei afecțiuni asupra vieții cotidiene, potențialele recăderi/spitalizări și obținerea unui suport în afară de medicație.

94% au afirmat că i-au reamintit persoanei pe care o îngrijesc să își ia medicamentele, iar în cazul a 49% acest lucru s-a întâmplat frecvent. “Îngrijirea unei persoane cu schizofrenie are un impact semnificativ asupra vieții aparținătorului”, afirmă Miia Männikko, Președintele Federației europene a familiilor persoanelor cu tulburări mintale.

Potrivit studiului, cele mai multe persoane afectate de boli psihice nici nu cunosc variantele alternative de tratament:  23% sunt nemulțumiți de tratamentul pe care îl urmează (14% dintre ei sunt foarte nemulțumiți) și își doresc un alt plan de tratament;  27% nu știu care sunt tratamentele pentru schizofrenie disponibile;  21% nu au discutat cu nimeni tratamentele alternative înainte să înceapă tratamentul pe care îl urmează. Pentru tratarea schizofreniei sunt disponibile acum diferite opțiuni, de la tratamentele cu administrare zilnică pe cale orală, până la cele injectabile cu eliberare prelungită.

Tratamentele injectabile oferă câteva avantaje: dau libertate pacienților în sensul că aceştia nu mai au grija medicamentelor administrate zilnic, ci doar o dată pe lună). În plus, întrucât medicul este cel care face injecța, există un control mai bun al tratamentului.

În sprijinul pacienților, dar și al familiilor lor, din anul 2014, există platforma online www.schizofrenia.ro.

Conform prof. dr. Tudor Udriștoiu și conf. dr. Maria Ladea, schizofrenia este o tulburare mentală severă și invalidantă, care afectează gândirea, limbajul și comportamentul normal al unei persoane. Deși schizofrenia nu se vindecă, aceasta poate fi tratată. Sunt disponibile tratamente psihologice și farmacologice, care  permite  ţinerea sub control a simptomelor.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră