Gelurile hidro-alcoolice favorizează absorbţia prin piele a bisfenolului A, provocând iritaţii, alergii, iar copiilor, stare de ebrietate

22 Iul 2015
Gelurile hidro-alcoolice favorizează absorbţia prin piele a bisfenolului A, provocând iritaţii, alergii, iar copiilor, stare de ebrietate
Soluţiile hidro-alcoolice favorizează absorbţia bisfenolului A şi, astfel, pot provoca iritaţii, alergii, stare de somnolenţă, dureri de cap, greaţă şi la copii, o stare asemănătoare celei de ebrietate, scrie site-ul 20minutes.fr.

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Missouri (SUA), publicat în revista ştiinţifică Plos One, dezinfectantul pentru mâini înlesneşte absorbţia prin piele a bisfenolului A. Cunoscut ca un perturbator endocrin, despre bisfenolul A mai ştim că are efecte negative asupra calităţii spermei, este suspectat că ar fi la originea avortului sponan, a unor cancere sau a unor cazuri de obezitate. Bisfenonul este în contact zilnic cu mâinile noastre prin sticle de plastic, ustensile de bucătărie, bonurile fiscale...

Rezistenţă bacteriană şi dereglări hormonale

Acelaşi studiu mai susţine că soluţiile hidro-alcoolice ar putea provoca iritaţii, alergii, stări de somnolenţă, agitaţie, dureri de cap, greaţă, vertije şi chiar stare de ebrietate, în cazul copiilor.

Acest studiu se alătură altor cercetări precedente, citate de Asociaţia pentru Sănătatea Mediului Înconjurător din Franţa (ASEF) care avertizau asupra faptului că folosirea regulată şi prelungită a unor agenţi aflaţi în compoziţia gelurilor antibacteriene (triclosan şi triclocarban) ar putea să declanşeze rezistenţă bacteriană şi chiar dereglări hormonale.

ASEF subliniază că acest tip de gel ar trebuie folosit ocazional, apa şi săpunul rămând cea mai bună soluţie de a ne proteja de microbi.

Bisfenonul A

Bisfenol A sau BPA este un compus organic, folosit în fabricarea unor materiale plastice şi răşini. Materialele plastice ce conţin BPA sunt transparente şi sunt folosite la biberoane, bidoane, unele echipamente sportive, CD-uri etc. De asemenea, răşinile epoxy cu BPA sunt folosite pentru căptuşirea interioară a conservelor şi cutiilor pentru diverse alimente şi băuturi. Comisia Europeană pentru protecţia copilului a reuşit interzicerea producţiei şi comercializării în spaţiul UE a biberoanelor din plastic care are în compoziţie BPA.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră