Atenție! Prea multă sare în alimentația bebelușilor

03 Aug 2016 | scris de Magda Marincovici
Atenție! Prea multă sare în alimentația bebelușilor

Se observă că aportul de sare crește odată cu introducerea alimentelor solide. Dacă mamele sunt atente să nu adauge sare atunci când prepară acasă hrana copilului, ele nu mai sunt la fel de grijulii în privința preparatelor cumpărate, care conțin multă sare. Astfel, aportul de sodiu este foarte mare atunci când copiii sunt hrăniți cu alimente destinate mai mult adulților, cum ar fi unele mezeluri. De asemenea, trebuie reținut că inclusiv laptele de vacă conține sare.

Medicii atrag atenția că excesul de sare are consecințe severe: rinichii sunt suprasolicitați pentru eliminarea excesului de sare, crește riscul de boli cardiovasculare etc.  

În acest sens, se recomandă ca îm primele șase luni de viață, copilul să beneficieze de lapte matern sau de lapte destinat acestuia. După diversificarea alimentației și până la vârsta de 3 ani, trebuie ales un lapte potrivit vârstei copilului. De asemenea, după vârsta de un an, trebuie ales un lapte care să conțină elemente care să-l ajute pe copil să se dezvolte corespunzător, mai puțin lapte de vacă deoarce conține sodiu.

Împreună cu medicul și nutriționistul, alegeți  acele alimente care sunt destinate copilului, care garantează dozele nutriționale potrivit vârstei. Aceste preparate conțin de 2-3 ori mai puține proteine, comparativ cu preparatele destinate adulților, inclusiv cantități mai mici de sare, zahăr și grăsimi. 

Mamele trebuie să știe că au la îndemână soluții pentru a da gust hranei oferite copilului, fără a adăuga sare. Nutriționiștii recomandă ierburile aromatice: mentă, scorțișoară, curcuma, oregano, busuioc etc. Dar și în aceste cazuri e bine ca, înainte, să vă sfătuiți cu medicul pentru a lua decizia corectă. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră