O bacterie din gură poate fi cauza unor atacuri cerebrale sau forme de demenţă

18 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
O bacterie din gură poate fi cauza unor atacuri cerebrale sau forme de demenţă

Este descoperirea profesorului de neurologie Robert Friedland de la Universitatea Louisville (SUA) şi a echipa sale, prin monitorizarea unei cohorte de pacienţi spitalizaţi pentru AVC.
Dintre pacienţii care au suferit hemoragii intracerebrale (HIC), 26% erau purtători ai unei bacterii specifice, depistată în salivă. Este vorba de bacteria CNM-pozitivă Streptococcus mutans, cunoscută ca fiind cauza cariilor dentare.

În grupul pacienţilor care au suferit un alt tip de AVC, doar 6% au fost testaţi pozitiv la această bacterie, precizează profesorul Robert Friedland.
De asemenea, cercetătorii de la Universitatea Louisville au mai descoperit aceeaşi bacterie la persoanele care au suferit mici hemoragii cerebrale care pot fi cauza unei forme de demenţă sau a unui AVC ischemic.

Acest studiu arată că sănătatea buco-dentară este importantă nu numai pentru dentiţie în general, pentru sănătatea inimii, dar şi pentru sănătatea creierului, subliniază prof. Friedland.

El a declarat că va continua cercetările privind rolul bacteriilor buco-dentare în apariţia altor boli cum sunt maladia Alzheimer, Parkinson, în colaborare cu cercetătorii britanici şi niponi.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră