Aurul roșu devine cea mai scumpă monedă din lume. Se înființează băncile de ”sânge pur” de la persoanele nevaccinate

26 Ian 2023
Aurul roșu devine cea mai scumpă monedă din lume. Se înființează băncile de ”sânge pur” de la persoanele nevaccinate

Scepticii la vaccinare care blochează transfuziile pentru intervenții chirurgicale care salvează vieți, grupuri de Facebook care incită la violență împotriva medicilor și o căutare globală de donatori nevaccinați și toți conspiraționiștii covid a generat o așa-numită mișcare a „sângelui pur”. Mișcarea răstogolește narațiuni anti-vaccin concentrate pe afirmații nefondate conform cărora primirea de sânge de la oameni inoculați împotriva coronavirusului „contaminează” organismul, transmite France24.

Unii au pledat pentru bănci de sânge care se bazează pe oameni „puri”, nevaccinați, în timp ce medicii din America de Nord spun că au răspuns cereri de la persoane care cer transfuzii de la donatori care nu au primit injectarea.

În grupurile închise de pe rețelele de socializare, cei sceptici la vaccinuri -- care se autoproclamă drept „sânge pur” -- promovează violența împotriva medicilor care administrează vaccinurile împotriva coronavirusului alături de afirmații false privind decesele în masă ale persoanelor vaccinate.

Ducând isteria la următorul nivel a fost cazul recent de mare profil al unui cuplu din Noua Zeelandă, care a încercat să blocheze o intervenție chirurgicală pe inimă a copilului lor, pe motiv că orice sânge transfuzat ar fi putut proveni de la un donator vaccinat. Poziția lor a determinat o instanță din Noua Zeelandă să ia custodia temporară a bebelușului pentru a permite procedura, dar cazul a devenit o cauză celebră printre cei sceptici la vaccinuri din întreaga lume. „Cazuri ca acesta s-au răspândit ca un incendiu atât pe site-urile de știri marginale, cât și pe cele principale și apoi pe rețelele sociale, oferind atenție teoriilor conspirației anti-vaccin”, a declarat pentru AFP Katrine Wallace, epidemiolog și profesor asistent la Universitatea Illinois din Chicago.

"Nu există absolut nicio știință în spatele acestor conspirații. Dacă dai sânge de la un donator vaccinat unei persoane nevaccinate, persoana care primește transfuzia nu se vaccinează."

George Della Pietra, un naturopat elvețian, a fondat Safe Blood Donation, un serviciu global de mediere care etichetează în mod fals vaccinurile cu ARNm coronavirus drept „amenințare pentru sănătate” și încearcă să pună în legătură donatorii de sânge nevaccinați cu primitorii. Organizația nonprofit din Zurich oferă clienților săi sânge nevaccinat „proaspăt sau conservat”, potrivit site-ului Safe Blood, care spune că are o prezență în Europa de Vest, Statele Unite, Canada, Australia, Asia și Africa.

E-mailul AFP către Pietra în care solicita comentarii a stârnit un răspuns din partea directorului media al Safe Blood. „Există un număr mare de oameni de știință și medici care nu numai că au mari îngrijorări cu privire la vaccinurile Covid, dar sunt convinși că intră și prin sânge prin ușa din spate, ca să spunem așa, și rămân acolo”, a scris Clinton Ohlers, directorul media, citând de pe site.

Asta contrazice direct afirmațiile științifice. „Donările de sânge de la persoane care au primit un vaccin Covid-19 sunt sigure pentru transfuzie”, a declarat pentru AFP, Jessa Merrill, de la Crucea Roșie Americană. „Ca și alte vaccinuri, vaccinul Covid-19 este conceput pentru a genera un răspuns imunitar pentru a ajuta la protejarea unei persoane de boală, dar componentele vaccinului în sine nu se găsesc în fluxul sanguin.”

Membrii Safe Blood trebuie să plătească o taxă inițială de aderare de 50 de euro (54 USD), urmată de 20 de euro în fiecare an următor, potrivit site-ului său. „Mișcarea „sânge sigur” se bazează în mod absolut 100% pe dezinformarea anti-vaccin”, a spus Wallace. „Ca și în cazul tuturor dezinformațiilor anti-vaccin, a face apel la temerile oamenilor este, din păcate, profitabil”.

Cererea de a rămâne „pură” ajunge dincolo de sânge până la postările de pe rețelele de socializare care solicită sperma de la bărbați nevaccinați – teoreticienii conspirației speculează online că prețiosul produs va fi „următorul Bitcoin” – precum și laptele matern de la mame nevaccinate. Aceste solicitări par să provină din credința în afirmațiile dezmințite că vaccinurile Covid pot provoca infertilitate sau pot modifica ADN-ul uman. Cererea de sânge „nevaccinat” este neclară, dar experții spun că ar fi o provocare să-l procurați în țările cu rate ridicate de vaccinare.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite, unde mai mult de 80 la sută din populație a primit cel puțin o injecție cu Covid, spune că nu solicită colectorilor de sânge să testeze starea de vaccinare.

Mișcarea „sânge pur” învârte narațiuni anti-vaccin concentrate pe afirmații nefondate că primirea de sânge de la oameni inoculați împotriva coronavirusului „contaminează” corpul. „Este aprovizionarea cu sânge din SUA contaminată?” a țipat un titlu de la Children's Health Defense, o organizație nonprofit fondată de Robert Kennedy Jr, un cunoscut furnizor de dezinformare despre vaccinuri.

Un reporter AFP care s-a infiltrat într-unul dintre grupurile închise de pe Facebook „sânge pur” a găsit postări care calomniază medicii care administrează vaccinuri ca „un braț al statului”. Alte postări conțineau o imagine de desene animate cu o asistentă care ține o seringă și stă în picioare pe un câmp plin de cranii și o alta cu „victime” care se prăbușeau dintr-o sticlă de vaccin în cârje și scaune cu rotile. O altă postare conținea un videoclip cu un bărbat musculos fără cămașă care se lovește cu capul și sparge geamul unei mașini în ceea ce s-a pretins a fi o izbucnire publică împotriva vaccinurilor.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră