Aspirina triplează riscul de hemoragie digestivă în cazul persoanelor cu vârste de peste 75 de ani!

15 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Aspirina triplează riscul de hemoragie digestivă în cazul persoanelor cu vârste de peste 75 de ani!

Știm că, după un accident vascular cerebral sau un infarct miocardic, aspirina este prescrisă pentru reducerea riscului de recidivă. Este ceea ce se numește prevenție secundară. În Europa între 40% și 60% dintre pacienții vârstnici beneficiază de acest tratament.

Totuși în cazul pacienților cu vârste peste 75 de ani aspirina ar putea provoca mai multe riscuri decât beneficii. Este concluzia unui studiu publicat în prestigioasa revistă Lancet, transmite site-ul pourquoidocteur. 

Cercetătorii de la Universitatea Oxford, care au ajuns la această concluzie, au monitorizat peste 3.000 de persoane timp de zece ani. Toate aceste persoane se aflau sub tratament antiplachetar – aspirină în aproape toată perioada – după ce au suferit un prim accident vascular cerebral sau un infarct. Dozele erau mici, respectiv 75 mg zilnic, potrivit prescripției medicale. 

Risc de hemoragie digestivă

În timpul monitorizorii, 314 persoane au suferit de hemoragie digestivă. În cazul pacienților cu vârste peste 75 de ani, riscul de hemoragie digestiv este de trei ori mai mare. Efectul era cunoscut, dar totuși mult subestimat în studiile realizate până acum. 

Iată, acum, noul studiu furnizează o concluzie mai precisă privitoare la amploarea acestui risc, severitatea sângerărilor și consecințele acestora, subliniază profesorul Peter Rothwell, care semnează acest studiu. 

Potrivit site-lui pourquoidocteur, în fiecare an, 1,5% dintre pacienții sub 65 de ani au fost spitalizați din cauza unei hemoragii digestive. După vâsta de 85 de ani, 5% dintre pacienți au fost internați din aceeași cauză. De altfel, riscul de sângerări cauzatoare de moarte este de cinci ori mai mare la pacienții cu vârste peste 75 de ani.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră