Aproximativ 1,5 milioane de români suferă de diabet, o boală care poate duce la infarct, atac cerebral, orbire

14 Noi 2017 | scris de Magda Marincovici
Aproximativ 1,5 milioane de români suferă de diabet, o boală care poate duce la infarct, atac cerebral, orbire

Diabetul este boală nevindecabilă, care poate fi ținută sub control cu un regim de viață sănătos și medicație, în caz contrar putându-se ajunge la complicații: infarct, accident vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputații ale membrelor inferioare, avertizează Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Potrivit estimărilor, în țara noastră, aproximativ 1,5 milioane de persoane suferă de diabet. Dintre acestea, aproape 800.000 sunt cuprinse în

Programul Naţional de Diabet Zaharat, derulat de CNAS, iar restul sunt în diverse alte situaţii: stadiu incipient care nu necesită medicaţie, boală nedepistată sau neîngrijită medical, etc. În cadrul programului, pacienţilor li se asigură medicamentele (antidiabetice orale şi/sau insulină, după caz), pompele de insulină şi testele de automonitorizare necesare pentru tratarea şi monitorizarea bolii. 

Președintele interimar al CNAS, Răzvan Vulcănescu, a anunțat, marți, că există propunerea de creștere cu 20% a finanțării acestui program.  

"Ne dorim să creștem numărul testelor zilnice pentru adulți de la unu la două. Ne dorim să avem capacitatea să discutăm și despre acei senzori pentru măsurarea glicemiei la copii", a informat președintele interimar al CNAS.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog a precizat, marți, că  MS accesează fonduri europene, în valoare de zece milioane de euro, pentru depistarea precoce a diabetului, dar și pentru depistarea persoanelor cu risc, gravide și copii.

Prevenție
Diabetul este incapacitatea organismului de a produce suficientă insulină (tipul 1 al bolii) sau de a utiliza eficient acest hormon (tipul 2 al bolii) pentru a ţine sub control nivelul zaharurilor din sânge. Dacă diabetul de tip 1, care apare în copilărie, are cauze încă necunoscute, diabetul de tip 2, întâlnit în peste 90% din cazuri, este în mare parte rezultatul supraponderabilităţii şi al inactivităţii fizice.

"Din nefericire, țara noastră se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de diabet zaharat”, subliniază dr. Diana Păun, consilier prezidențial. 

În opinia dr. Diana Păun, ”diabetul este afecțiune a cărei incidență poate fi diminuată prin prevenție, prin diminuarea factorilor de risc”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră