APMGR : Creștere taxei clawaback va provoca dispariția multor medicamente ieftine

02 Noi 2017 | scris de Magda Marincovici
APMGR : Creștere taxei clawaback va provoca dispariția multor medicamente ieftine

  Creșterea nivelului taxei clawback cu 25% în trimestrul al treilea generează ieșirea de pe piață a multor medicamente ieftine și prăbușirea industriei farmaceutice autohtone, avertizează Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). 

''Dacă nu se dorește falimentarea producătorilor de medicamente generice și privarea populației cu venituri reduse și a bolnavilor cronici de și mai multe medicamente de bază'', APMGR solicită Guvernului să modifice formula de calcul a taxei clawback, cât mai urgent posibil, să introducă imediat calculul diferențiat al taxei clawback pentru medicamente generice ca soluție pe termen scurt, fără impact bugetar, pentru menținerea accesului la tratament pentru pacienții români.

''Reiterăm autorităților și opiniei publice că medicamentele generice nu fac obiectul contribuției de tip clawback nicăieri în Europa. Aplicarea acesteia în continuare este direct responsabilă de distrugerea industriei farmaceutice generice locale și îngrădirea și mai mult a accesului la tratament pentru pacienții cu cele mai mici venituri, în contradicție cu obiectivele programului de guvernare'', a mai declarat, directorul executiv al APMGR Laurențiu Mihai.

Conform CEGEDIM, companiei de cercetare și studii de piață, 60% dintre cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară de pe piață în perioadă următoare sunt medicamente sub 25 de lei.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră