Statele Unite: Din greşeală, armata a trimis eşantioane cu bacilul antrax dezactivat către câteva laboratoare private

28 Mai 2015
 Statele Unite: Din greşeală, armata a trimis eşantioane cu bacilul antrax dezactivat către câteva laboratoare private
 Un laborator american a expediat bacili activi care provoacă boala cărbunelui sau antrax către cel puţin un laborator privat american. Patru angajaţi au primit tratament preventiv, a precizat Pentagonul, miercuri, transmite AFP. Bacilii făceau parte dintr-un lot care a fost iradiat pentru a ucide toţi bacilii activi, apoi au fost împărţiţi în eşantioane pentru a fi expediate către diferite laboratoare, potrivit explicaţiilor unui responsabil american. Cel puţin unul dintre aceste laboratoare, situat în statul Maryland, a constatat prezenţa bacililor activi la data de 22 mai a.c. în eşantionul primit şi imediat a alertat autorităţile. Pentagonul a indicat că laboratoare din nouă state americane au primit eşantioane din lotul cu pricina, inclusiv un laborator militar situat la baza aeriană Orsan, Coreea de Sud. Pentagonul nu a putut confirma dacă aceste eşantioane conţineau sau nu bacili activi.

La baza sud-coreeană, „22 de militari ar fi putut să fie expuşi” în timpul unui antrenament, a indicat armata joi. Nici unul dintre aceşti militari nu prezintă simptome de contaminare. În SUA, patru angajaţi din trei societăţi diferite, „care au lucrat cu bacilul activ”, au primit tratament preventiv. În laboratoarele care au primit eşantioanele suspecte, „nu a fost identificat un risc pentru populaţie şi nu există nici un caz confirmat sau suspect de contaminare, a subliniat colonelul Steven Warren, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Laboratorul miliatar american care organizat acest transport cu belele este Centrul din Dugway, din statul Utah, care participă, în prezent, la un program de cercetări militare vizând producerea de teste de detectare a ameninţărilor biologice care să fie folosite pe teren, a precizat colonelul Waren. Din motive de precauţie, departamentul de Apărare „a suspendat” aceste expediţii, „în aşteptarea rezultatelor anchetei”, a explicat colonelul Warren.

În afară de laboratorul din Maryland, suspecte că ar fi primit eşantioane de bacil iradiat mai sunt şi laboratoarele din Virginia, Delaware, New Jersey, New York (est), Tennessee, Texas (sud) şi Wisconsin (nord).

Centrele de control şi prevenţia bolilor (CDC) a anunţat că a trimis agenţi la laboratoarele suspecte că ar avea eşantioane active în vederea efectuării unor investigaţii.

În iulie, anul trecut, directorul CDC, Tom Frieden, a recunoscut în Congres că sunt o serie de lipsuri în protocoalele de securitate. Printre incidentele recenzate, care nu s-au finalizat cu contaminări, este transportul cu bacili de antrax nedezactivaţi către trei laboratoare, care nu erau echipate corespunzător pentru a manipula asemenea elemente periculoase. Boala cărbunelui sau antrax este o infecţie acută mai frecventă la animale decât la om. Bacteria responsabilă - Bacillius anthracis – poate fi folosită ca armă bacteriologică. Centrul Dugway, de la care a pornit această poveste cu bacili de antrax, aparţine armatei terestre americane. El are ca scop lupta contra riscurilor chimice, biologice, radioactive sau explozive, potrivit site-ul Centrului Dugway, transmite AFP.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră