ANSVSA: Prelevare de probe din carne și lactate, în abatoare, supermarketuri, carmangerii, restaurate, ferme, pentru depistarea bacteriei E.coli

16 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
ANSVSA: Prelevare de probe din carne și lactate, în abatoare, supermarketuri, carmangerii, restaurate, ferme, pentru depistarea bacteriei E.coli

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Radu Roatiş Cheţan, a dispus structurilor teritoriale ca, începând cu data de 16 mai şi până la sfârşitul anului, să desfăşoare un Plan Naţional de Control care va avea ca tematică determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată, dar şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.

AControalele presupun prelevarea de probe din abatoare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte.

În comunicatul ANSVSA se precizează că  s-a dispus prelevarea unui număr total de 1.096 de probe, dintre care:

•572 de probe din unităţi de abatorizare (316 de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi 256 de pe suprafaţa carcaselor de ovine);

•254 de probe vor fi prelevate din unităţile de vânzare cu amănuntul, carne şi produse din carne ( 44 de probe din carne tranşată de bovine şi ovine, 100 de probe din carne tocată bovine, ovină sau amestec şi 111 probe din carne preparată);

•270 de probe se vor preleva din lapte crud sau produse din lapte crud (104 probe din lapte crud sau lapte termizat, 80 de probe din produse din lapte crud, 86 de probe din produse din lapte pasteurizat).

Toate probele recoltate în cadrul acţiunilor prevăzute în acest Plan vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA.

Decizia preşedintelui ANSVSA a fost luată pe baza unei analize de risc, elaborată şi finalizată recent de către specialiştii Autorităţii. Un argument în plus îl constituie şi apropierea sezonului estival, atunci când pe litoral sau în alte zone de interes turistic din ţară va creşte rulajul de marfă al unităţilor din industria alimentară şi afluxul de turişti aflaţi în concediu şi copii aflaţi în vacanţă, în tabere şcolare.

ANSVSA va face public, săpămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră