Sânge pentru analize, prelevat fără ac

13 Aug 2015
Sânge pentru analize, prelevat fără ac
 Cu ajutorul Universităţii Wisconsin-Madison, societatea Tasso Inc. a realizat un aparat care extrage sânge din vasele capilare, înlocuind definitiv prelevarea de sânge cu acul şi seringa, scrie Topsante. Aparatul este de mărimea unei mingi de ping-pong. El se aplică pe piele ca o ventuză. Dar, în loc să înţepe pielea şi să extragă sângele din vene, aparatul asemenea unui aspirator recoltează sânge din vasele mici, microscopice, numite vase capilare. Acest aparat a recurs la o tehnologie numită microfluidă, care se bazează pe sisteme de manipulare a fluidelor cvasi-microscopice. Deocamdată, aparatul este capabil să recolteze aproximativ 0,15 centimetri cubi de sânge în două minute, o doză mică, dar, totuşi, suficientă pentru pentru determinarea nivelului colesterolului, infecţiilor, evoluţia celulelor maligne şi chiara nivelului glucozei din sânge. Chiar dacă acest din urmă avantaj al aparatului i-ar putea interesa pe diabetici, totuşi, trebuie reţinut că diabetul impune efectuarea de teste glicemice cu o anumită periodicitate. Producătorul doreşte, de asemenea, să pună la punct un procedeu similar pentru realizarea de teste pentru depistarea HIV.

Pe lângă faptul că se renunţă la ac şi înţepătură, aparatul permite fiecăruia de a-şi realiza singur, acasă, prelevarea de sânge şi, apoi, să transmită proba la un laborator pentru analiză. Totuşi, există şi o întrebare legată de lanţul de frig, respectiv de asigurarea condiţiilor în care este ţinut sângele până ajunge la laborator.

În prezent, probele de sânge sunt refrigerate şi trebuie menţinute la aceeaşi temperatură până sunt analizate.

Potrivit comunicatului Universităţii Wisconsin-Madison, societatea producătoare trebuie să solicite autorizaţia de comercializare de la Food and Drug Administration (FDA) până la finele lui 2015 şi intrarea pe piaţă din 2016.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră