Apel de Urgență: 80% dintre ambulanțe sunt învechite și deficitul de personal este 42%

28 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Apel de Urgență: 80% dintre ambulanțe sunt învechite și deficitul de personal este 42%


La nivel național este un deficit de personal de 42%, în unele locuri este mai mare; 80% dintre mașini dintr-un total de peste 1.600 sunt mai vechi de 8 ani'', avertizează dr. Cristian Grasu, președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță din România.

În prezent, în sistemul de ambulanță din țară sunt aproximativ 10.350 de angajați și ar mai fi nevoie de cel puțin 3.000.

Aceasta este situația serviciilor de ambulanță din România, a personalului medical care se străduie să salveze vieți, clipă de clipă. De exemplu, așa cum spune dr. Alis Grasu, între iulie 2015 și 30 iulie 2016, serviciile e ambulanță au intervenit în 2.752.367 cazuri.

Aceasta este situația înregistrată de serviciile de ambulanță, într-un moment aniversar: 110 ani de activitate a ambulanței în București și 28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România.

'Este o aniversare impresionantă, 110 ani de activitate a ambulanței în București, Ilfov și în toată țara, o zi în care aniversăm, dar în același timp ne gândim cu îngrijorare la viitor, pentru că nu se schimbă nimic de ani de zile, același deficit de personal, același ritm extrem de lent de achiziție de ambulanțe în toată țara, spune dr. Cristian Grasu.

Și, totuși, acest serviciu facea adesea minuni..''Timpii de ajungere la caz se încadrează în normele legale. (...) Până în momentul de față am reușit să acoperim prin muncă suplimentară aceste lipsuri, dar este evident că, dacă aceiași oameni muncesc mai mult de 240 de ore pe lună, la un moment dat cedează și ei, ca și mașinile'', precizează dr. Grasu.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră