Din cauza caniculei, mai mult polen de ambrozie şi mai multe crize de alergie

27 Iul 2015
Din cauza caniculei, mai mult polen de ambrozie şi mai multe crize de alergie
Din cauza valurilor de caniculă care s-au abătut asupra Europei, a crescut foarte mult riscul măririi concentraţiei de polen de ambrozie, ceea ce poate spori numărul crizelor alergice. Potrivit specialiştilor, odată cu creşterea temperaturilor se degajă mai mult CO2 care favorizează dezvoltarea vegetaţiei.

Ambrosia artemisiifolia este o plantă în floare din luna iulie până la sfârşitul toamnei. Polenul de ambrozie dispare doar atunci când temperatura scade sub nouă grade Celsius, precizează site-ul passionsante.ne.

Se ştie că polenul de ambrozie este un factor agravant al astmului bronşic şi este implicat în numeroase crize alergice înregistrate în Canada, SUA şi Europa.

Alergia la ambrozie ar putea fi tratată cu un vaccin revoluționar, aflat în faza studiilor de laborator și de testare, bazat pe biologie moleculară, la care lucrează prof. univ. dr. Carmen Bunu de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Timișoara, împreună cu o echipă de alergologi din Viena.

"Din aceste plante alergenice se extrage exact acea structură care induce reacția alergică. Acest fragment este procesat prin tehnici de biologie moleculară și apoi se urmărește asamblarea sa într-un vaccin real, ceea ce înseamnă patru injecții care vor duce la vindecarea acestei alergii atât de severe", explică prof. Carmen Bunu.

Efectele grave ale ambroziei, denumită în limbaj popular "iarba pârloagelor", asupra sănătății umane a determinat crearea în Timișoara, în urmă cu trei ani, a primului Centru de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia și polen alergen din România, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatulu, informațiile privind concentrația de polen alergen din aer fiind puse la dispoziția publicului larg și a instituțiilor interesate.


 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră