OMS: Alăptatul la sân poate salva de la moarte, anual, 800.000 de bebeluşi

31 Iul 2015
OMS: Alăptatul la sân poate salva de la moarte, anual, 800.000 de bebeluşi
Dacă un bebeluş este pus la sân în prima oră de la naştere, dacă este hrănit numai cu lapte maternal timp de şase luni şi dacă alăptatul este menţinut până la vârsta de doi ani, pot fi salvaţi aproximativ 800.000 de copii, în fiecare an, la nivel global, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Laptele matern ţeste nu numai hrană dar ţine locul şi de apă pentru bebeluşii de pînă la şase luni, chiar în anotimpul cald. Medicii explică faptul că dând apă bebeluşilor îi expunem riscului de diaree şi le poate taia pofta de lapte matern. Ei precizează că laptele matern este compus 80% din apă şi, atunci când mama crede că bebeluşului îi este sete, cel mai bine este să-l pună la sân. În acest fel, bebeluşul îşi astâmpără setea şi va fi mai protejat de infecţii, mai ales în sezonul cald.

Alăptatul la sân este considerat cel mai sănătos mod de a oferi nou-născuţilor nutrienţii de care au nevoie pentru o dezvoltare armonioasă. OMS recomandă alăptatul nou-născuţilor cel puţin în primele şase luni de viaţă şi poate fi prelungit până la doi ani, în cadrul alimentaţiei mixte.

La nivel mondial, cel puţin 40% dintre bebeluşii sub şase luni sunt alăptaţi exclusiv la sân.

Săptămâna mondială a alăptatului maternal este organizată în  fiecare an, la iniţiativa Organizaţiei Mondială a Sănătăţii, între 1şi 7 august, în peste 170 de ţări pentru a promova această formă de hrănire a bebeluşilor.
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră