Alăptarea ar putea reduce riscul de endometrioză

04 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Alăptarea ar putea reduce riscul de endometrioză

Potrivit unei ample analize, la care au participat peste 72.000 de femei care au avut una sau mai multe sarcini, durata alăptării este corelată cu reducerea riscului de endometrioză. Această legătură ar putea fi asociată, în principal, cu întreruperea ciclului în perioada alăptării, transmite franceinfo, allodocteurs.fr. 

Pentru a ajunge la concluzia existenței unei legături între alăptare și endometrioză, cercetătorii nord-americani au analizat datele aparținând unui grup mare de femei, monitorizate între 1989 și 2011. Este vorba de 72.394 de participante care au fost însărcinate cel puțin șase luni. În această perioadă, dintre acestea, 3.296 au fost diagnosticate cu endometrioză. Durata alăptării, parțială și totală, s-a dovedit în mod semnificativ legată de riscul de endometrioză, explică specialiștii.

Pentru fiecare perioadă suplimentară de trei luni de alăptare (...), în cazul femeilor din acest grup s-a observat o reducere  cu 8% a riscului de endometrioză, precizează autorii acestui studiu, subliniind că diminuarea înregistrată era ”de 14% pentru trei luni de alăptare, exclusiv prin sarcină. În acest grup, femeile care au alăptat peste 36 de luni au avut un risc de endometrioză redus cu 40%, comparativ cu femeile care nu au alăptat niciodată, explică autorii studiului. 

Analiza statistică demonstrează legătura între durata de amenoree post-partum (întreruperea menstruației ca urmare a sarcinii și apoi a alăptării) și diminuarea riscului de endometrioză – fapt consemnat în literatura de specialitate -, dar această influență pare parțială. Este posibil ca alăptarea să aibă o influență proprie în privința riscului de endometrioză, rol care încă nu este complet elucidat. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră