Premieră mondială: endometrioza, tratată cu ultrasunete

12 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Premieră mondială: endometrioza, tratată cu ultrasunete

Profesorul doctor Gil Dubernard, șeful serviciului obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului Croix-Rousse, a avut o idee salvatoare: a folosi ultrasunetele în cazul femeilor afectate de endometrioză, transmite site-ul 20minutes. 

Până acum, singurul tratament propus în cazul ineficienței medicamentelor anti-durere, este operația. 

În prezent, Spitalele civile din Lyon (HCL) sunt singurele din lume unde pacientele diagnosticate cu endometrioză au beneficiat de acest procedu. Zece dintre ele, cu vârsta medie de 35 de ani, au fost integrate într-un studiu care se încheie la sfârșitul acestui an.

Abordarea este radicală și rezultatele dovedite.

Tratamentul este ușor de suportat, fără cicatrice. În doar cinci minute, leziunea este devitalizată. Pacientele sunt spitalizate doar 24 de ore, explică prof. Dubernard.

Înainte, o intervenție chirurgicală presupunea șapte-zece zile de spitalizare și un concediu medical de până la trei luni. Fără a mai vorbi despre problemele legate de urinare, riscuri de fistule și teama de anus artificial în următoarele luni.

Profesorul Dubernard spune că acest procedeu poate fi aplicat în tratarea a două-trei paciente pe zi. În plus, tehnica ultrasunetelor, folosită deja în cancerele de prostată, de sân sau tumori ale creierului, ar putea fi o soluție în tratarea cancerelor inoperabile.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră