Agenția Europeană a Medicamentului restricționează folosirea unor substanțe de contrast intravenoase!

31 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
Agenția Europeană a Medicamentului restricționează folosirea unor substanțe de contrast intravenoase!

Agenția Națională a Medicamentului a emis, luni, un comunicat de presă privitor la opinia finală a EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) care recomandă restricționarea utilizării substanţelor de contrast cu ligand liniar, care conţin gadolinium, utilizate în imagistica medicală.

”Recomandările, confirmate de Comitetul pentru medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use = CHMP) al EMA, sunt urmarea unei evaluări în care s-a identificat faptul că gadolinium se acumulează în creier în cazul utilizării substanţelor de contrast care conţin gadolinium. În prezent, nu există dovezi referitoare la faptul că depunerea de gadolinium în creier ar fi nocivă, cu toate acestea EMA a recomandat restricționarea utilizării unor anumite substanţe de contrast intravenoase cu ligand liniar care conţin gadolinium pentru a preveni orice risc ar putea fi asociat cu depunerea de gadolinium în creier”, se precizează în traducerea în limba română a comunicatului de presă al EMA, preluat de Agenția Națională a Medicamentului.  Vezi aici textul integral al comunicatului Agenției Naționale a Medicamentului. . 

Comunicatul de presă al Agenţiei Europene a Medicamentului poate fi accesat pe website-ul EMA.

Informații pentru pacienți

Agenția Națională a Medicamentului oferă o serie de informații pentru pacienți: 
• Substanțele de contrast cu gadolinium sunt utilizate în imagistica medicală pentru a îmbunătăți calitatea imaginii obținute prin imagistică prin rezonanță magnetică.  
• Este cunoscut faptul că mici cantități de gadolinium pot rămâne în creier în cazul utilizării substanțelor de contrast cu gadolinium în imagistica medicală, cu toate că, în prezent, nu există dovezi referitoare la faptul că aceste cantități mici de gadolinium pot fi nocive. 
• Ca măsură de precauție medicii nu vor mai utiliza anumite substanțe de contrast intravenoase, iar alte substanțe de contrast se vor utiliza numai în situația în care nu există alte alternative (de exemplu, pentru imagistica hepatică). 
• Substanțele de contrast care conțin gadolinium sunt esențiale în stabilirea diagnosticului pentru afecțiuni care pot pune viața în pericol și alte afecțiuni cu dizabilitate. 
• În situația în care este necesară imagistica medicală, medicul va utiliza cea mai mică doză necesară pentru a obține o imagine clară. 
• Adresați-vă medicului dvs. în cazul în care aveți întrebări referitoare la procedura de imagistică.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră