Explozia numărului deceselor prin cancer în cazul femeilor!

02 Noi 2016 | scris de Magda Marincovici
Explozia numărului deceselor prin cancer în cazul femeilor!

Aceste cifre, legate de creșterea numărului și îmbătrânirea populației, ar reprezenta o mărire cu aproximativ 60% în cel puțin două decenii, potrivit unei analize a Societății Americane a Cancerului (ACS), publicată, marți, în cadrul Congresului mondial al Cancerului (noiembrie, Paris). Explozia cancerelor este explicată și prin creșterea frecvenței factorilor de risc asociați cu tranziția economică rapidă: sedentarismul, alimentația dezechilibrată, obezitatea, factori legați de reproducere, cum ar fi vârsta înaintată a procreației, arată Sally Cowal din cadrul ACS, care a lucrat la acest raport privind cancerele la femei.

În aceste condiții, sunt necesare eforturi susținute în materie de educație și prevenție pentru a limita extinderea acestui flagel, responsabil de decesul a 3,5 milioane de femei în 2012, majoritatea din țările în curs de dezvoltare.

În al doilea raport, publicat miercuri de revista medicală The Lancet, prezentat în Congresul de la Paris, specialiștii avertizează că, până în 2030, numărul femeilor diagnosticate cu cancer de sân ar putea chiar să se dubleze, ajungând la 3,2 milioane de decese anual (comparativ cu 1,7 milioane anual, în ultimii ani). În privința cancerului de col uterin, numărul diagnosticelor ar putea crește cu 25%, respectiv peste 700.000 până în 2030, vizate fiind femeile din țările sărace, potrivit The Lancet.

Cancerul, care provoacă deja decesul unei femei din șapte (14%) în fiecare an, în lume, este a doua cauză de deces la femei, după bolile cardiovasculare, potrivit raportului ACS. În lume, cancerul de sân, cel mai frecvent, este principala cauză de deces prin cancer la femei (521.900 de decese în 2012), față de cancerul pulmonar (491.200 de decese).

Totuși, sute de mii dintre aceste decese ar putea fi evitate. Astfel, un număr apreciabil din cele 700.000 de decese prin cancer pulmonar și de col uterin ar putea fi prevenite prin combaterea, prin metode eficiente, a tabagismului, precum și prin extinderea vaccinării și a depistării precoce a bolii, subliniază ACS.

Vaccinarea sistematică contra papilomavirusurilor (VPH) a fetelor în țările cele mai sărace în următorii patru ani ar putea preveni 600.000 de eventuale decese prin cancer de col uterin, subliniază autorii unei serii de articole publicate în The Lancet. Autorii pledează pentru alocarea de fonduri în prevenție, depistare, vaccinare și tratamente în țările în curs de dezvoltare.

Inegalități enorme
Nouă decese prin cancerul de col uterin din zece sunt înregistrate în țările în curs de dezvoltare, potrivit raportului ACS. Africa sub-sahariană, America Centrală și de Sud, Asia de Sud-Est și Europa de Est dețin ratele cele mai ridicate în privința cancerului de col uterin (cazuri noi și decese/100.000 de femei).

Potrivit revistei The Lancet, diferențele în termeni de supraviețuire în cazul cancerului de sân între țările bogate (Franța, Germania, SUA...) și țări ca Africa de Sud sau India evidențiază enorme inegalități legate accesul la metodele de prevenție, diagnosticare precoce și tratamente. Această situație arată că, din păcate, cancerele de col uterin și de sân sunt boli neglijate, explică Michelle Bachelet, președinta Chile, în editorialul revistei.

Raportul ACS subliniază, de asemenea, lipsurile legate de radioterapie în Africa și Asia de Sud-Est. Comunitatea mondială nu poate ignora problema – sute de mii de femei mor fără speranță în fiecare an, a declarat Richard Sullivan de la King’s College din Londra, co-autor al raportului publicat în The Lancet.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră