Viktor Orban, reacție la declarațiile lui Iohannis despre ”vinderea Ardealului”: Asemenea fraze nu am auzit venind din România nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice

01 Mai 2020 | scris de A.V.
Viktor Orban, reacție la declarațiile lui Iohannis despre ”vinderea Ardealului”: Asemenea fraze nu am auzit venind din România nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice

Premierul ungar Viktor Orban a făcut vineri, într-un interviu radiofonic, apel la răbdare în legătură cu declaraţia de miercuri a preşedintelui României, Klaus Iohannis, pe tema proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, informează portalul Hirado.hu, care citează agenţia de presă ungară MTI.

În emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului naţional de radio Kossuth, Orban a fost întrebat printre altele şi despre poziţia sa cu privire la declaraţiile şefului statului român, Klaus Iohannis, care a acuzat reprezentanţii PSD, în opoziţie, că „vor să vândă Transilvania ungurilor”.

Viktor Orban a declarat că îl cunoaşte pe preşedintele României drept un om demn de respect, care îşi susţine principiile, prin urmare Ungaria respectă România şi pe preşedintele ei. Tocmai din acest motiv, Orban a apreciat că observă cu nedumerire cele ce se întâmplă, pentru că asemenea fraze „nu am auzit venind din România nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice”.

„Eu aştept să se clarifice situaţia, să înţelegem ce s-a întâmplat. (…) Bineînţeles, dacă vom fi nevoiţi, vom ridica mănuşa aruncată, dar deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea”, a apreciat premierul ungar, notând că nu se ştie dacă e vorba de provocare, de un „accident” sau de primele mişcări ale unei noi strategii naţionale româneşti.

Orban a făcut apel la calm în aşteptarea unei clarificări a situaţiei şi a recomandat ca Ungaria să încerce mai degrabă să menţină relaţiile de bună vecinătate, să-i respecte pe români, aşteptând totodată aceeaşi atitudine faţă de maghiarii care trăiesc în România, faţă de maghiarii din Ungaria şi statul ungar.

Ministrul de Externe al Ungariei i-a solicitat preşedintelui român Klaus Iohannis să acorde mai mult respect maghiarilor.

Printr-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, Péter Szijjártó a reacţionat la declaraţia de miercuri a preşedintelui Klaus Iohannis. În aceasta, şeful statului şi-a exprimat opinia după ce Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul de autonomie al Ţinutului Secuiesc şi a spus că Partidul Social Democrat (PSD), majoritar în Parlament, “se luptă ca să dea Ardealul ungurilor”. Iohannis l-a salutat în limba maghiară pe preşedintele PSD şi l-a întrebat: oare ce i-a promis Viktor Orbán în schimbul acordului?

Potrivit şefului diplomaţiei ungare, declaraţia preşedintelui român este “una efectiv necivilizată şi care poate instiga la ură”.

Klaus Iohannis ar trebui să fie conştient de faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania şi în Ţinutul Secuiesc l-au votat pe el cu ocazia alegerilor prezidenţiale din România, a spus Szijjártó.

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a cerut joi preşedintelui român să-şi dea demisia în urma declaraţiei sale de miercuri.

Comunicatul de joi al CNMT, semnat de preşedintele acestuia, László Tőkés, precizează: “discursul provocator, instigator la ură al preşedintelui contravine prevederilor codului penal al României, stârneşte tensiune interetnică şi este, ca urmare, profund antiminoritar, antidemocratic şi antieuropean”. Consiliul a
calificat ca o circumstanţă ruşinoasă faptul că preşedintele sas din Transilvania şi prim-ministrul de origine parţial maghiară aţâţă şovinismul antimaghiar în loc să promoveze înţelegerea şi împăcarea între români şi maghiari.

CNMT a evocat faptul de acum 30 de ani, când preşedintele Ion Iliescu a acuzat de separatism maghiarii din Transilvania care manifestau pentru autonomie, deschizând drumul agresiunii antimaghiare de la Târgu-Mureş scoţând cartea maghiară. Acelaşi lucru face acum şi Klaus Iohannis – opinează CNMT.

“Amândoi cântă melodia +separatismului maghiar+, după partitura scrisă de Securitatea reînfiinţată în martie 1990” – se arată în comunicatul CNMT.

SURSA FOTO: hirado.hu

Alte stiri din Externe

Ultima oră