Viktor Orbán: trebuie să creăm la fel de multe locuri de muncă câte vor fi desfiinţate din cauza virusului

06 Apr 2020 | scris de I.D.
Viktor Orbán: trebuie să creăm la fel de multe locuri de muncă câte vor fi desfiinţate din cauza virusului

Obiectivul planului de acţiune pentru protecţia economică pe care l-a dezvoltat Guvernul Ungariei este acela de a crea la fel de multe locuri de muncă, câte vor fi desfiinţate din cauza virusului, a spus premierul ungar Viktor Orbán, în cadrul discursului difuzat de canalul public de ştiri M1, preluat de hirado.hu.

Şeful Guvernului de la Budapesta a subliniat că niciun maghiar nu este singur. Orbán a mai anunţat şi un program de subvenţionare a salariilor, reinstituirea celei de-a 13-a pensii, relansarea unor sectoare-cheie ale economiei naţionale şi acordarea, către companii, a unor credite subvenţionate în valoare de peste 2000 de miliarde de forinţi (5,5 miliarde de euro).

”Planul de acțiune conține trei etape, de prima etapă am trecut, astăzi întrăm în cea de-a treia etapă”, a mai arătat premierul Ungariei, citat de index.hu.

Planul de acțiune se bazează pe cinci piloni, între care plata de către stat a unui părți din salariu, investiții masive în economie, credite și dobânzi pentru firme garantate de stat, dar și plata celei de a 13-a pensii, eșalonat, în următorii patru ani.

”Situația bruscă apărută în fața noastră este nedreaptă. Este adevărat că nu a depins de noi, dar acest lucru nu schimbă cu nimic situația. Trebuie să înfruntăm o provocare serioasă. Situația este nedreaptă, dar acest aspect nu ne absolvă”, a adăugat premierul.

Orban consideră că trebuie să ne confruntăm în același timp cu pandemia și cu efectele economice.

Cele 3 etape ale planului de acțiune presupun redistribuirea a 18-20 din PIB. Se modifică deficitul bugetar prognozat de la 1%, la 2,7%.

Etapa care demarează de luni, 06 aprilie, se fundamentează pe 5 piloni:

1. Păstrarea locurilor de muncă: în cazul muncii cu timp redus, suntem pregătiți să preluăm de la angajatori o parte din plata salariului. ”Va fi o soluție specială maghiară a sprijinului salariului” a arătat Viktor Orban;
2. Crearea locurilor de muncă: Ungaria va sprijini investiții în valoare de 450 de miliarde de forinți;
3. Se vor susține sectoare prioritare, sectoare care trebuie relansate: turism, construcții, industrie cinematografică și creativă, agricultură, sănătate, alimente, construcții, logistică, transport;
4. Finanțarea companiilor: împrumuturi acordate cu dobânzi și garanții acordate companiilor din Ungaria în valoare de peste 2.000 miliarde forinți.
5. Protecția familiei și a pensionarilor, a 13-a pensie va fi reconstruită în patru rate. În februarie 2021, pe lângă pensia din ianuarie, pensionarii vor primi o pensie în plus pentru o săptămână. Acest lucru se va întâmpla și în 2022, 2023 și 2024, când se va adăuga câte o săptămână, astfel ajungem în 4 ani la a 13-a pensie. „Acum, bineînțeles, locurile de muncă trebuie să fie salvate, dar nici nu putem uita de pensionari”, a adăugat el.
„Trăim vremuri grele, dar puteți vedea că niciun maghiar nu este singur. Vom reuși dacă vom avea grijă unul de celălalt”, a spus Viktor Orbán, citat de index.hu

În Ungaria se înregistrau, luni la prânz, 744  de cazuri de infectare cu coronavirus și 38 de decese, potrivit worldometers.info.

Alte stiri din Externe

Ultima oră