Viktor Orban are puteri depline, va guverna Ungaria prin ordonanțe de urgență

31 Mar 2020 | scris de M.C.
Viktor Orban are puteri depline, va guverna Ungaria prin ordonanțe de urgență

Parlamentul de la Budapesta a votat luni un proiect care dă guvernului Viktor Orban puteri depline pe durata stării de urgență, potrivit Index.hu. Odată cu votul Parlamentului, Viktor Orban va putea guverna exclusiv prin ordonanțe de urgență și să suspende anumite legi prin decret.

Proiectul de lege permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul Parlamentului. Sub acest regim al stării de urgenţă, Guvernul ar putea „să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”, scrie în proiectul premierului Viktor Orban, citat de Agerpres.

Textul mai prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de „ştiri false”, ceea ce a dus la protestul Opoziției și al puținelor instituții independente de presă din țară.

O altă clauză a proiectului evocă posibilitatea unei „pauze parlamentare forţate”, care ridică temerea de o eventuală suspendare a sesiunii Parlamentului.

Proiectul propune de asemenea modificări ale Codului Penal pentru a impune pedepse cu închisoarea severe pentru încălcarea măsurilor de carantină sau pentru difuzarea a ceea ce Budapesta numeşte „fake news” privind coronavirusul şi măsurile luate pentru a încerca să-i împiedice propagarea.

Atât Opoziția internă, cât și o parte a societății civile internaționale au criticat inițiativa guvernului Orban, amintind în context filosofia ”iliberală” a acestuia și controlul cu mână de fier exercitat asupra întrgii societăți.

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră