A murit Andy Vajna, celebrul producător al filmelor ”Rambo”, ”Terminator”, ”Die Hard”

20 Ian 2019 | scris de Marina Constantinoiu
A murit Andy Vajna, celebrul producător al filmelor ”Rambo”, ”Terminator”, ”Die Hard”

Producătorul americano-ungar Andrew G. Vajna, cunoscut sub numele de Andy Vajna, pentru filmele de mare succes de casă ”Rambo”, ”Die Hard” sau ”Terminator”, a decedat la vârsta de 74 de ani la domiciliul său din Budapesta, scrie sudinfo.be.

Anunțul a fost făcut duminică de Fondul Național de Filme (NFA), dar și de însuși premierul ungar Viktor Orban, în pagina sa de Facebook, căci pe el și pe producătorul ungaro-american îi lega o lungă prietenie.

 

”Andy Vajna a decedat la domiciliul său din Budapesta, în urma unei lungi maladii”, a precizat NFA.

Vajna s-a născut la Budapesta la 1 august 1944 și a părăsit Ungaria împreună cu familia sa după insurecția contra regimului comunist înăbușită în sânge de sovietici în 1956.

După o escală la Hong Kong, a sosit în Canada, apoi în Statele Unite, unde s-a lansat în lumea cinematografică. 

Ca producător a avut succes după succes cu ”Rambo”, ”Terminator”, ”Basic Instinct”, ”Total Recall”, ”Angel Heart”.

După 40 de filme produse în Statele Unite, a revenit în Ungaria definitiv în anii 2000. 

Prieten cu Viktor Orban, el a devenit comisar de stat pentru cinematografie, din 2011.

Supranumit în Ungaria ”Mister Cinema”, el era unul dintre cei care au contribuit la a face din Budapesta o capitală a cinematografiei, unde sunt turnate numeroase producții internaționale.

El a cofinanțat studiourile ultramoderne Korda, instalate într-o fostă bază militară comunistă.

Aflat în fruntea Fondului Național de Filme (NFA), el a cofinanțat ”Fiul lui Saul”, care a câștigat Marele Premiu la Festivalul de la Cannes în 2015 și Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2016.

Era proprietar al mai multor cazinouri și al unui holding media, al cărui element-cheie era postul de televiziune comercial TV2.

În iulie 2016, președintele executiv al Partidului Liberal Ungar, Zoltan Bodnar, afirma că Andy Vajna, în calitatea sa de consilier guvernamental, a primit cadou întreaga industrie de cazinouri din Ungaria, și, cu ajutorul unui împrumut de 6,7 miliarde de forinți de la Eximbank, ar fi obținut postul de televiziune TV2.

Liderul Partidului Liberal Ungar afirma că proprietarul TV2 va înregistra în România trei canale de televiziune aflate în proprietatea sa, precum și încă cinci, pe care planifica să le înființeze, pentru că în România este mult mai mică taxa de difuzare a emisiunilor, scrie rador.ro.

 

Alte stiri din Film

Ultima oră