Tragedie pe Dunăre: şapte turişti morţi, 19 daţi dispăruţi (VIDEO)

30 Mai 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Tragedie pe Dunăre: şapte turişti morţi, 19 daţi dispăruţi (VIDEO) Galerie foto (4)

Tragedie la Budapesta, unde un vapor care transporta 33 de turişti sud-coreeni s-a scufundat în apele Dunării, autorităţile din Ungaria şi din Coreea de Sud anunţând că accidentul s-a soldat cu mai multe victime.

Până la ora difuzării acestei informaţii, autorităţile anunţaseră că şapte pasageri au murit, şapte au fost salvaţi, suferind de hipotermie, iar alte 21 persoane, turişti, ghizi şi membri ai echipajului, sunt date dispărute, potrivit hirado.hu.

"Şapte persoane au fost spitalizate într-o stare stabilă", a precizat purtătorul de cuvânt al serviciilor de intervenţie şi salvare, la o conferinţă de presă organizată la locul intervenţiei.

Tragedia face acum obiectul unei anchete penale, anunţă autorităţile ungare.

 

Un purtător de cuvânt al proprietarului vaporului a declarat că deocamdată nu se ştiu detalii despre condiţiile în care s-a produs tragedia. Tot ce se ştie este că nava s-a scufundat foarte repede, în șapte secunde.

Presa ungară scrie că nava, lungă de 26 de metri, s-a scufundat după ce a intrat în coliziune cu o altă ambarcaţiune în apropierea Parlamentului de la Budapesta, unul dintre locurile în care multe ambarcaţiuni de turism îşi delectează pasagerii cu imagini impresionante.

Şi la Seul se vorbeşte despre o coliziune cu un vas de croazieră. Cauzele accidentului nu au fost comentate din surse oficiale ungare, precizează 7sur7.be.

Un martor ocular a declarat pentru site-ul de ştiri Index.hu că vaporul de agrement “Hableány”, cu o capacitate totală de 60 de pasageri, a fost lovit în partea din spate de un vas de croazieră de talie mare.

Vaporul a fost găsit în apropierea Podului Margareta, în adâncul Dunării.

Din cauza unei ploi torenţiale căzute miercuri şi care vine după o serie de ploi abundente de la începutul lunii mai, un curent puternic se înregistrează pe Dunăre, complicând sarcina salvatorilor. Autorităţile se tem că numărul decedaţilor este mai mare decât şapte, anunţat până acum. Temperatura apei este de 10-15 grade Celsius, iar nivelul Dunării este foarte ridicat, potrivit presei locale.

Căutări au continuat în noaptea de miercuri spre joi, iar scafandrii interveneau într-o vastă porţiune a fluviului, a anunţat purtătorul de cuvânt în conferinţa de presă.

După mai multe ore de căutare, epava a fost localizată în apropiere de podul Margareta, potrivit postului ungar de televiziune M1.

Accidentul a avut loc miercuri, către ora locală 22.00 (23.00, ora României), între Podul cu Lanţuri, cel mai cunoscut din Budapesta, şi Podul Margareta, care leagă vechiul oraş Buda de districtul Pesta.

Este vorba despre un sector în care au loc excursii fluviale turistice, în care atracţia principală este monumentalul Parlament al Ungariei, iluminat noaptea, a cărui siluetă se ridică pe malul de est al Dunării.

Accesul pe Dunăre în zonă a fost blocat de autorităţi, potrivit televiziunii, care difuza imagini cu vehicule de salvare în cursul intervenţiei.

Preşedintele sud-coreean Monn Jae-in a cerut ”să fie desfăşurate toate resursele disponibile” în ajutorul compatrioţilor săi.

Péter Kolozsi, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă din Budapesta, a declarat că procesul de căutare va fi unul de lungă durată.

La faţa locului sunt prezenţi şi Sándor Pintér, ministrul internelor şi Ildikó Horváth, secretar de stat responsabil cu probleme de sănătate.

În numele guvernului ungar, Ildikó Horváth şi-a exprimat condoleanţele rudelor victimelor. De asemenea, a mulţumit şi salvatorilor pentru efortul depus.

Identificarea victimelor este asistată de personalul Ambasadei Republicii Coreea la Budapesta.

Nava “Hableány” se afla în proprietatea grupului de firme “Európa Cégcsoport” şi “Panorama Deck Kft.” al căror purtător de cuvânt, Mihály Tóth, a declarat că accidentul a avut loc în timpul unui tur de rutină organizat pentru vizitarea oraşului. El a mai precizat că nava a fost în permanenţă verificată tehnic şi nu aveau cunoştinţă de vreo problemă tehnică.

Gabriella Siklós, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Gospodărire a Apelor din Ungaria, a subliniat faptul că Dunărea este în continuă creştere, nivelul apei continuă să crească şi pe secţiunea din Budapesta.

În prezent, nivelul apei a crescut cu aproximativ 5 metri.

UPDATE

Operaţiunile de salvare se desfăşoară cu forţe numeroase, pe întreaga porţiune ungară a Dunării, poliţiei şi pompierilor li s-au alăturat şi militarii.

Temperatura apei Dunării avea probabil 10-15 grade la momentul
accidentului.

CREDIT FOTO: Agenţia de presă MTI - hirado.hu

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră