Ungaria investeşte peste 12 miliarde de euro în infrastructură, până în 2022. Planuri şi cu România

19 Iun 2018
Ungaria investeşte peste 12 miliarde de euro în infrastructură, până în 2022. Planuri şi cu România

Guvernul Ungariei va investi până în 2022 în dezvoltarea infrastructurii rutiere şi feroviare 4.000 de miliarde de forinţi (peste 12,3 miliarde de euro), cu scopul de a consolida poziţia logistică a ţării, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, citat de hirado.hu.

El a anunţat că în următorii ani Executivul de la Budapesta va direcţiona 2.500 de miliarde de forinţi (peste 7,7 miliarde de euro) spre construirea a 900 de kilometri de drum expres. Suma provine în proporţie de 55 la sută din bugetul de stat şi 45 de procente din fonduri europene, a adăugat Szijjártó.

Acesta a spus că este în construcţie şi noul pod peste Dunăre de la Komárom, care va fi deschis circulaţiei TIR-urilor în primul trimestru al anului 2020.

Szijjártó a amintit că săptămâna trecută la Beijing Guvernul a finalizat calendarul privind modernizarea căii ferate care leagă Budapesta de Belgrad. Proiectul presupune lucrări de o durată de 2-2,5 ani, la finalul cărora se va putea călători pe ambele sensuri pe cale ferată electrificată între cele două capitale europene.

Astfel, după conceptul chinezesc al Drumului Mătăsii, mărfurile destinate Europei, care sosesc pe cale maritimă în porturile din Grecia, vor ajunge în Vestul Europei prin Ungaria.

Ministrul a anunţat şi că premierii statelor membre ale Grupului de la Visegrád (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) au căzut de acord să pună bazele construirii unei căi ferate de mare viteză, pentru a cărei studiu de fezabilitate Guvernul Ungariei a aprobat alocarea a 1,5 miliarde de forinţi.

Ministrul a adăugat că, potrivit conceptului, calea ferată ar lega Budapesta de Varşovia, prin Bratislava şi Brno.

Szijjártó a mai spus că şi cu Guvernul României există o înţelegere privind construirea unei căi ferate de mare viteză între Budapesta şi Cluj-Napoca, iar în acest scop Executivul de la Budapesta a alocat deja un miliard de forinţi pentru studiul de fezabilitate.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră