Şapte condamnări la închisoare pe viaţă pentru criminalul în serie din Cipru, care a ucis şi românce

25 Iun 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Şapte condamnări la închisoare pe viaţă pentru criminalul în serie din Cipru, care a ucis şi românce Galerie foto (5)

Are 35 de ani, era ofiţer în Armata cipriotă, era căsătorit şi avea doi copii. Nikos Metaxas, alias "Orestis" a ajuns, din aprilie, să ţină prima pagină a ziarelor din Europa şi nu numai, pentru că a devenit primul criminal în serie din istoria Ciprului.

Cum a ajuns de la o viaţă în aparenţă normală la plăcerea de a racola victime pe Internet şi a le lua viaţa, inclusiv unor copii, rămâne ca specialiştii să stabilească. Cert este că a ucis cu sânge rece cinci femei şi două fetiţe, îndoliind familii din mai multe ţări, inclusiv România.

Primele lui victime, de altfel, au fost două românce. Livia Florentina Bunea, de 36 de ani, plecată din Buzău împreună cu fiica sa, Elena Natalia, ambele stabilite în Cipru. Cele două au fost date dispărute în septembrie 2016. Fetiţa avea atunci 8 ani. Metaxas a mărturisit, în cele din urmă, că le-a ucis, deşi autorităţile cipriote anunţaseră că acestea părăsiseră Ciprul. Nu aveau nicio dovadă în acest sens, ba, mai mult, nici măcar nu au făcut minime investigaţii pe marginea dispariţiei celor două, deşi cunoştinţe de-ale româncelor insistaseră în acest sens.

Pentru Metaxas, care folosea numele de Orestis pe reţelele de socializare, unde agăţa femei, toate provenite din alte ţări, şirul crimelor a continuat. Nestingherit, pentru că autorităţile nu îşi făcuseră treaba.

Şi, printre altele, a mai ucis un copil. Tot o fetiţă, de data aceasta de 6 ani, pe jumătate româncă. Sierra Graze Seucaliuc, fiica unei filipineze, Mary Rose Tiburcio, şi a unui român, Adrian Seucaliuc, a căzut şi ea victimă demenţei criminalului. Cadavrul fetiţei a fost descoperit abia recent, după ce Metaxas s-a decis să spună adevărul despre locul în care se debarasase de el.

Metaxas a pledat vinovat, luni, privind 12 capete de acuzare pentru răpirea şi uciderea a cinci femei şi doi copii, într-o perioadă de trei ani.
 
În lacrimi, el şi-a cerut scuze familiilor victimelor şi a declarat că nu ştie de ce a comis aceste crime „pline de ură”.
 
„Societatea cipriotă se va întreba cum unul din membrii săi a ajuns în acest punct. Şi eu m-am întrebat de ce; încă nu am găsit un răspuns”, a afirmat el.
 
Metaxas a declarat că este dispus să ajute autorităţile „în căutarea acelor răspunsuri”.

Metaxas, criminalul calculat, care nu a arătat nicio urmă de empatie pentru victimele sale pe tot parcursul anchetei, care s-a jucat cu anchetatorii, dezvăluind cu picătura detalii despre crimele sale, care şi-a bătut joc de ei până în ultima clipă, când a fost să dezvăluie locul în care s-a debarasat de cadavrul micuţei Sierra Graze Seucaliuc, a plâns! 

Şi, mai mult decât atât, a declarat că ar vrea să se pună în serviciul ştiinţei, pentru a putea fi găsite răspunsuri pentru comportamentul său, răspunsuri care ar putea ajuta în elucidarea unor cazuri similare, în viitor. Câtă ironie!

Ciprioţii au aflat cu această ocazie nu doar că organele îndreptăţite să menţină ordinea şi siguranţa cetăţenilor nu îşi fac treaba, ci, mai mult, că mint cu neruşinare, mai ales că era vorba despre persoane originare din alte ţări. 

S-au ridicat cu această ocazie multe semne de întrebare cu privire la condiţiile în care lucrează menajerele în Cipru, unii critici numind condiţiile ca fiind „o sclavie modernă”, căci majoritatea victimelor lui Metaxas erau menajere.

Furia i-a scos pe oameni în stradă, de două ori fiind organizate proteste şi cerându-se demisii. Ministrul Justiţiei a fost primul care şi-a depus demisia, iar şeful Poliţiei a fost demis de către preşedinte.

Cu toate astea, faptele rămân fapte. Acum fiecare caz de dispariţie este reanalizat, prin prisma crimelor comise de Metaxas. O întrebare, dacă nu cumva o certitudine, rămâne să bântuie ciprioţii: dacă poliţia s-ar fi deplasat măcar la apartamentul în care Livia Florentina Bunea şi fiica ei, Elena Natalia, locuiau, ar fi deschis uşa şi ar fi cercetat locul, dându-şi seama că acestea nu plecaseră intempestiv din Cipru, oare crimele lui Metaxas nu ar fi fost descoperite atunci? Şi, evident, acesta nu ar fi fost prins? Şi, din nou evident, acesta nu ar fi fost oprit să comită alte crime? Nişte oameni, cel puţin cei care lucrau în poliţie la momentul septembrie 2016 al semnalării dispariţiei celor două românce, vor trebui să ducă pe conştiinţă toată viaţa lor aceste întrebări.

Lui Metaxas putea să-i fie dată o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă. Sau, cum s-a întâmplat, mai multe. Tot acelaşi număr de zile va trăi. În pământ, însă, sunt şapte corpuri neînsufleţite ale unor oameni care aveau viaţa înainte şi cărora el le-a curmat-o, inclusiv cu îngăduinţa, prin pasivitate, a organelor de menţinere a ordinii şi siguranţei.

DECLARAŢIILE HALUCINANTE ALE CRIMINALULUI

Potrivit procuraturii, Metaxas a oferit scuze ieftine în mărturiile lui referitoare la uciderea Liviei şi a fiicei sale. El ar fi declarat că era în legătură online cu Livia Florentina Bunea şi că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu aceasta. I-ar fi promis că se căsătoreşte cu ea.

Metaxas a spus poliţiei că ar fi decis să o ucidă pe Livia pentru că era furios, căci bănuia că îşi transformase fiica de opt ani în prostituată. Elena Natalia Bunea era un copil cu deficienţe, cu probleme de sănătate, iar toate cunoştinţele Liviei, dar şi cei de la şcoala la care fetiţa învăţa, ştiau despre acestea şi despre strădaniile mamei de a-i asigura copilei cele mai bune condiţii.

De altfel, procurorii au desfiinţat imediat afirmaţiile lui Metaxas, declarând că acesta a făcut afirmaţii false.

Metaxas a spus poliției că a luat-o de gât și a strangulat-o pe Livia până aceasta şi-a dat ultima suflare. 

Apoi a spus că se uita la Livia mortă, a privit-o câteva momente bune, apoi s-a decis să meargă în camera unde dormea Elena Natalia, pentru a o ucide în acelaşi mod şi pe aceasta. A căutat cu disperare valize în care să pună cadavrele celor două, de aceea apartamentul Liviei era răvăşit (dacă poliţia ar fi intrat acolo după anunţarea dispariţiei celor două, ar fi putut observa toate aceste detalii, dar nu a făcut-o, preferând să mintă că acestea au părăsit în grabă Ciprul).

Apoi a afirmat că a pus cadavrul Liviei pe locul din dreapta al maşinii sale, iar cadavrul Elenei Natalia era deja într-o valiză pe care a găsit-o în locuinţa celor două. A condus maşina până la el acasă, pentru a lua de acolo o altă valiză, în care să pună cadavrul Liviei. 

În ceea ce privește uciderea lui Mary Rose și a fiicei ei de șase ani Sierra, Metaxas a spus poliției că avea convingerea că, asemenea Liviei, Maria Rose îşi pusese fiica de şase ani să se prostitueze. Aşa că le-a ucis şi pe ele, în acelaşi mod, şi s-a gândit la locuri pe care le fotografiase cândva, pentru a duce acolo cadavrele celor două, pentru a nu putea fi descoperite vreodată.

"Le-am luat pe Mary Rose şi pe Sierra la 4 mai 2018 şi le-am dus la mine acasă. Am culcat-o pe micuţă şi apoi am rămas cu Mary Rose. I-am spus că am bani şi că mă voi căsători cu ea, aşa cum îi spusesem şi Liviei. Aveam aceleaşi sentimente faţă de ea ca şi faţă de Livia, eram convins că fetiţele lor erau abuzate de perverşi. Aşa că am strangulat-o. Apoi am sugrumat-o pe Sierra, gândindu-mă la genocidul grec din 1922", a mărturisit Metaxas poliţiştilor.

Mărturia sa a fost citită în faţa instanţei.

Procurorii au subliniat că toate afirmaţiile lui Metaxas referitoare la prostituţie şi la abuzarea fetiţelor erau false. Despre delirul legat de genocidul din timpul războiului greco-turc dintre 1919 şi 1922 nici nu s-a mai vorbit. 

Două dintre victime au fost găsite într-o mină abandonată la Mitsero, trei, într-un lac din apropierea minei, o alta în lacul de la Xyliatos şi o alta într-un poligon de tragere de la Orounta. Toate femeile erau de altă naţionalitate, majoritatea filipineze. Cadavrele au fost recuperate în perioada aprilie-iunie 2019.

 


 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră