Le-am ucis pe fetițe, să nu existe martori, spune criminalul în serie din Cipru. De ce a mințit poliția în privința româncelor?

30 Apr 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Le-am ucis pe fetițe, să nu existe martori, spune criminalul în serie din Cipru. De ce a mințit poliția în privința româncelor? Galerie foto (10)

Cazul presupusului criminal în serie din Cipru pare un puzzle interminabil, la care zilnic se adaugă elemente. Nikos Metaxas, care ar fi primul criminal în serie din istoria acestei țări, face declarații cu picătura, oferind indicii referitoare la crimele pe care se presupune că le-a comis (oficial, șapte) și locurile în care ar fi aruncat cadavrele.

Din păcate, România este direct interesată de evoluția acestui dosar complicat și stufos, fiindcă trei dintre victimele presupusului criminal sunt din România sau au legătură cu țara noastră.

Româncele

Livia Florentina Bunea, 36 de ani, este din Buzău, dar locuia în Cipru. A dispărut în septembrie 2016. Nikos Metaxas susține că a ucis-o, că i-ar fi băgat cadavrul într-o valiză și ar fi aruncat valiza într-un lac artificial cu apă acidă, toxică, provenită de la o mină dezafectată, lângă Mitsero.

Elena Natalia Bunea, 8 ani, fiica Liviei. Metaxas susține că a ucis-o și pe ea, și de cadavrul ei s-a descotorosit în același fel.

Sierra Graze Seucaliuc, o fetiță de numai șase ani, este și ea pe lista victimelor presupusului asasin. Sierra este fetița lui Adrian Seucaliuc, român, dar și a filipinezei Mary Rose Tiburcino, 39 de ani, o altă victimă de-ale lui Metaxas.

Nikos Metaxas, suspectul, ar fi declarat poliției că a ucis cele două fetițe pentru că nu a vrut să lase în urmă martori.

Într-o declarație scrisă de mână, care se întinde pe 10 pagini, dată autorităților săptămâna trecută, Metaxas a recunoscut că a ucis șapte persoane, cinci femei adulte și două fetițe, deși există suspiciuni că ar avea legătură cu alte dispariții de femei, și că numărul victimelor s-ar putea ridica la 30.

Patru dintre cele șapte posibile cadavre au fost recuperate până acum, scrie cyprus-mail.com.

Declarația

Cotidianul Politis a relatat luni că în timpul audierilor, suspectul ar fi explicat că a ucis fetele celor două femei.

Sierra Graze Seucaliuc este fiica lui Mary Rose Tiburcio, al cărei cadavru a fost găsit la începutul lunii în mina Mitsero.

Metaxas le-a declarat polițiștilor că a ucis-o pe Sierra pentru că nu a vrut să riște să fie văzut de ea când îi căra cadavrul mamei la mină.

Pe Elena Natalia a ucis-o pentru că l-ar fi văzut când a fost la Livia Bunea în casă. O informație interesantă, care până acum nu a apărut nicăieri, și care ar putea schimba multe.

Metaxas era căsătorit la momentul dispariției Liviei și Nataliei. El și soția sa au doi copii. Ulterior, Metaxas a divorțat.

”În cazul în care crima mea avea să fie descoperită, nu am vrut ca Elena Natalia să fie capabilă să mă identifice și să facă declarații la poliție”, le-ar fi spus el anchetatorilor.

Jurnaliștii de la cyprus-mail.com notează că rămășițele pământești ale mamei Elenei Natalia, Livia Florentina Bunea, ar putea fi cele găsite într-o valiză scoasă duminică de pe fundul lacului toxic de lângă Mitsero.

Valiza conținea rămășițele pământești ale unei femei adulte, aflate în stare avansată de descompunere. În valiză mai era o bucată de ciment.

Incompetență?

Ancheta este departe de a se fi încheiat, ba chiar se complică, iar polițiștii ciprioți au făcut apel la specialiști din Marea Britanie, pentru a elucida cazul.

Incompetență, rasism, sfidare, femicid, sunt câțiva dintre termenii folosiți de ciprioții de rând care comentează cazul Metaxas. Poliția este acuzată că nu a anchetat cazurile de dispariție și, prin inacțiune, a permis ucigașului să acționeze în continuare.

În cazul Liviei Florentina Bunea poliția se dovedește că a mințit. De ce anume, rămâne de văzut.

Românca de 36 de ani şi fiica ei de 8 opt ar fi primele victime ale militarului. Au dispărut în septembrie 2016.

O lună mai târziu, poliţia din Cipru trăgea concluzia că cele două şi-au făcut bagajele şi au plecat din țară. Fără nicio bază pentru această concluzie, căci s-a adeverit că dispariția lor, deși semnalată de mai multe persoane, nu a fost anchetată.

Una dintre persoanele din anturajul celor două românce a mers la presă și a încercat să popularizeze cazul, în speranța că va ajuta la găsirea celor două. 

Reportajul

Postul de televiziune Sigma a realizat un reportaj. La locuința Liviei și Nataliei au descoperit elemente care întăresc concluzia că poliția nu a făcut nimic.

 

Din locuință nu lipseau bunuri care le-ar fi aparținut celor două. Mai mult, scena sugera că acolo se desfurase o zi normală, cu masă luată, cu resturi de mâncare rămase, cu obiecte uzuale rămase la vedere și mai ales cu jucării, de care un copil este atât de atașat, rămase în casă, peste tot. Cu rufe lăsate la uscat!

Dezordinea din casă este un alt semn de întrebare, căci apartamentul pare răvășit  de cineva care ar fi căutat ceva.

O martoră intervievată de jurnaliști, probabil o vecină, spune că nu le-a văzut pe cele două de câteva zile și că o prietenă de-ale Liviei a deschis apartamentul, a văzut că ele nu și-au luat nimic de acolo, nici haine, nici jucării, că era mâncare în farfurii, și a decis să meargă la poliție, să raporteze.

Reportajul a fost difuzat la 24 octombrie 2016.

Declarația poliției

Jurnaliștii au cerut relații de la un purtător de cuvânt al poliției, care a declarat că ”se pare că femeia și fetița au abandonat apartamentul și și-au luat de acolo bunurile personale”.

Reporterii au adus, însă, dovada că nimic nu lipsea, aşa că ipoteza plecării de bună-voie a celor două nu stătea în picioare.

Ceea ce arată că poliția nu doar că a acționat cu superficialitate, ba chiar a mințit. De ce, rămâne de văzut.

Mai mult, școala la care Elena Natalia învăța a încercat să le contacteze pe mamă și pe fiică, văzând că fetița nu se prezintă la cursuri. Îngrijorată, a contactat poliția și a semnalat dispariția. Școala s-a ales cu o hârtie de la poliție, potrivit căreia cele două ar fi părăsit Ciprul.

Ambasada

Românii din Cipru, care comentează în grupurile de Facebook acest caz monstuos, afirmă că nici Ambasada României din Cipru nu s-a implicat cu nimic în  acest caz de dispariție, nepopularizându-l în rândul comunității românilor și neîncercând să adune informații.

Reproșurile la adresa ambasadei sunt dintre cele mai dure, iar ambasada răspunde răzleț, încercând să se disculpe: ”Oameni buni, chiar nu va simtiti bine decat daca va varsati nervii pe noi? V-ar placea sa fiti in permanenta tratati in acest fel, jigniti in permanenta? Facem ce putem, in limitele competentelor noastre. Repetam: nu suntem politie si nu ne putem sesiza in cazuri ca cel mentionat, cu copilul disparut, decat daca suntem informati de familie. Am aflat ca toata lumea despre caz din ziar, am discutat cu Politia cipriota si asteptam rezultatul cautarilor”.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră