Mike Pence, omul – cheie care a oprit tentativa lui Trump de a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale

07 Ian 2021 | scris de A.V.
Mike Pence, omul – cheie care a oprit tentativa lui Trump de a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale

Vicepreședintele SUA, Mike Pence (61 de ani), a fost omul-cheie al zilei în SUA, el refuzând să accepte presiunea președintelui Trump de a nu certifica rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. A fost pentru prima oară în cei 4 ani de mandat când Pence, un influent lider al Partidului Republican, s-a delimitat de Trump și a refuzat să îi apere poziția.

Pence, care prezidează ședința comună a celor două camere ale Congresului SUA, a anunțat chiar în debutul plenului că nu are autoritatea legală de a refuza certificarea rezultatului de la alegerile prezidențiale, câștigate de Joe Biden în detrimentul lui Donald Trump.

Pence și-a făcut cunoscut refuzul de a accepta presiunile președintelui Trump într-o scrisoare oficială transmisă membrilor Congresului SUA, reuniți pentru a valida votul popular de la alegerile prezidențiale.

Conduita vicepreședintelui a fost imediat taxată de Trump. Furios, președintele în exercițiu al SUA a lansat un atac pe Twitter la adresa acestuia: ”Mike Pence nu a avut curajul de a face ce trebuia făcut pentru a proteja Țara și Constituția, dând Statelor șansa de a certifica rezultatele corectate, nu pe cele incorecte și frauduloase. SUA cer adevărul”.

Senatorul republican Jim Inhofe a declarat ulterior că a discutat cu Mike Pence despre criticile lui Trump, anunțând că vicepreședintele ”este foarte supărat pe președinte”. Senatorul Inhofe însuși a catalogat comentariile lui Trump drept ”regetabile”.

Decizia lui Mike Pence a fost salutată de mai mulți lideri republicani, de democrați, dar și de influenți ziariști conservatori, printre care și câțiva realizatori de emisiuni ai canalului Fox News.

Pence a fost unul dintre primii lideri republicani care au condamnat puternic violențele produse de suporterii pro-Trump în timpul ședinței Congresului. Mii de susținători ai președintelui Trump au protestat violent miercuri noapte în Washington și au pătruns în sediul Congresului, încurajați de apelurile acestuia la nerecunoașterea rezultatului alegerilor. În urma violențelor, patru persoane au fost ucise.

Alte stiri din Externe

Ultima oră