Liderul ISIS ar fi fost ucis într-un raid american în Siria

27 Oct 2019
Liderul ISIS ar fi fost ucis într-un raid american în Siria

Liderul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, a fost vizat de o operaţiune militară în Siria şi ar fi fost ucis, au relatat sâmbătă media americane, cu câteva ore înainte de un anunţ "foarte important" pe care urmează să îl facă preşedintele Donald Trump duminică dimineaţă, relatează AFP, citată de agerpres.ro.

Conform posturilor de televiziune CNN şi ABC, al-Baghdadi a murit într-o operaţiune a armatei americane în nord-estul Siriei.

CNN a relatat că sunt în derulare teste care să confirme oficial moartea liderului grupării jihadiste responsabile de multiple atentate sângeroase în întreaga lume. Potrivit unui responsabil citat de ABC, el şi-ar fi detonat vesta plină cu explozivi pentru a se sinucide.

Două surse irakiene de securitate au declarat duminică pentru Reuters că Irakul a fost informat de surse din Siria că Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis.

"Sursele noastre din Siria au confirmat pentru echipa de agenţi de informaţii irakieni însărcinată cu urmărirea lui al-Baghdadi că acesta a fost ucis alături de bodyguardul personal la Adlib după ce locul în care se ascundea a fost descoperit când a încercat să îşi scoată familia din Idlib spre graniţa cu Turcia", a spus una dintre surse.

Solicitat de către AFP să comenteze, Pentagonul a refuzat orice declaraţie.

Preşedintele american Donald Trump va face de la Casa Albă un anunţ "foarte important" duminică dimineaţa, a anunţat sâmbătă seara purtătorul său de cuvânt Hogan Gidley, fără a da alte detalii.

UPDATE

Într-o declarație televizată, duminică, Donald Trump a anunțat că liderul islamist s-a sinucis detonându-și vesta explozivă, omorându-și astfel și trei dintre propriii copii.

În operațiune au fost uciși „un număr mare” de oameni din anturajul lui Baghdadi, dar dintre americani nu a murit nimeni, a mai asigurat Trump.

UPDATE

În Rusia se continuă însă campania de stârnire a îndoielii în jurul a tot ceea ce anunță occidentul, așa încât unii oficiali ruși anunță în presă că se îndoiesc de realitatea uciderii, sâmbătă, prin bombardament, a liderului Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi în zona de dez-escaladare Idlib, aflată de facto sub control turcesc, nu în ultimul rând pentru că, spune Kremlinul, este puțin probabil ca al-Baghdadi să se fi putut afla acolo, dar și pentru că forțele rusești nu au detectat o asemenea activitate militară SUA

Cotidianul „Rossiiskaia Gazeta”, practic organul de presă al Kremlinului, îl citează pe purtătorul de cuvânt al ministerului apărării, generalul Igor Konașenkov: -- „Mai întâi, sâmbătă și în ultimele zile nu a avut loc, în zona de dez-escaladare Idlib, nici un fel de bombardament din partea SUA sau a așa-numitei „coaliții internaționale”. În al doilea rând, nu avem cunoștință de vreun zbor american în zona de dez-escaladare Idlib pentru această operațiune. În al treilea rând, întreaga zonă Idlib necontrolată de forțele guvernului sirian se află sub controlul filialei siriene a Al-Qaeda, gruparea teroristă Jabhat al-Nusra. Acea grupare s-a luptat întotdeauna nimicitor împotriva Statului Islamic și a reprezentanților lui în teritoriu, ca fiind concurenții lor pentru putere în Siria.”

În schimb, Donald Trump a mulțumit duminică, în aceeași conferință de presă, Rusiei pentru ajutorul dat în operațiunea de lichidare a lui al-Baghdadi.​

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră