Laptopurile, interzise în mai multe curse aeriene către SUA

21 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Laptopurile, interzise în mai multe curse aeriene către SUA

Guvernul SUA a început marţi să notifice mai multe companii aeriene din Africa şi Orientul Mijlociu că aparatura electronică mai mare decât un telefon mobil va fi interzisă în bagajul de mână, pe termen nelimitat, pe 50 de zboruri zilnice directe către Statele Unite, relatează USA Today.

Secretarul Departamentului pentru Securitate Internă, John Kelly, şi coordonatorul Administraţiei pentru Securitate în Transporturi, Huban Gowadia, au decis că e nevoie de mai multă siguranţă bazată pe informaţii despre cursele aeriene non stop către SUA de pe 10 aeroporturi din Orientul Mijlociu şi Africa.

“Evaluarea informaţiilor arată că teroriştii continuă să vizeze aviaţia comercială şi aplică metode inovative pentru realizarea atacurilor, inclusiv introducerea unor dispozitive explozive în obiectele pasagerilor”, a explicat un oficial din administraţie.

Cu toate aceastea, nu a fost raportat vreun atac iminent. Companiile vizate au însă 96 de ore la dispoziţie pentru a se asigura că pasagerii îşi ambalează şi pun la bagajul de cală tabletele, consolele de jocuri, camerele foto şi orice alt aparat electronic mai mare decât un telefon mobil. Oficialii nu au dezvăluit motivul pentru care păstrarea aparaturii electronice la cală este mai sigură decât în bagajul de mână.

Dacă vreo companie va ignora restricţiile, responsabiliii cu securitatea din Administraţia Federală pentru Aviaţie vor cere anularea certificatului de zbor în SUA. Cele nouă companii vizate sunt: Royal Jordanian, EgyptAir, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Moroc, Qatar Airways, Emirates şi Etihad Airways.

Cele 10 aeroporturi internaţionale care operează zboruri directe spre SUA sunt: Queen Alia- Iordania, Cairo-Egipt, Ataturk - Turcia, King Abdulaziz şi King Khalid din  Arabia saudită, Kuwait, Mohamed V din Maroc, Doha din Qatar, şi Dubai şi Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite.

Interdicţia nu afectează companiile americane deoarece nici una nu are zboruri directe de pe aeroporturile sau din ţările vizate. Oficialii nu au oferit un răspuns, întrebaţi fiind despre la posibilitatea ca un terorist din ţările vizate să apeleze la un zbor de legătură către SUA. 

Ordinul privind restricţiile s-a bazat pe informaţii care nu au fost dezvăluite, dar avionul rusesc distrus de explozia unei bombe deasupra Egiptului în octombrie 2015, explozia de la bordul avionului aparţinând Daallo Airlines în Somalia din februarie 2016 şi bombele de la aeroporturile din Bruxelles (martie 2016) şi Istanbul (iunie 2016) au contribuit la ridicarea nivelului de alertă. Experţii în securitate susţin că bomba de pe avionul Daallo a fost ascunsă într-un laptop. 

“Suntem îngrijoraţi de interesul existent privind ţintirea avioanelor comerciale, inclusiv huburile de transport”, a afirmat un oficial din administraţie. “Chiar analizând toate informaţiile, credem că ameninţarea împotriva companiilor aeriene şi aeroporturilor este încă majoră. Din acest motiv, am decis că aceste măsuri sunt necesare”, a mai spus el. 

UPDATE. Şi Marea Britanie introduce aceeaşi măsură

La rândul ei, Marea Britanie interzice prezența laptop-urilor, dar și a tabletelor și DVD player-elor ce depășesc anumite dimensiuni, în bagajul de mână al pasagerilor curselor aeriene provenind din Turcia, Liban, Iordania, Egipt, Tunisia și Arabia Saudită, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de rfi.fr, Sky News și BBC.

Interdicția se aplică în cazul zborurilor directe ce au ca destinație Marea Britanie și provin din aceste șase state.

Măsurile sunt similare celor anunțate tot marți de autoritățile americane și sunt, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului de la Londra, "necesare, eficiente și proporționate", având drept scop "asigurarea securității cetățenilor britanici".

Oficialul a precizat că orice dispozitiv electronic ce depășește 16 centimetri în lungime, 9,3 centimetri în lățime și are o grosime mai mare de 1,5 centimetri trebuie păstrat în bagajul de cală.

Sky News notează că interdicția îi vizează doar pe pasageri, nu și pe membrii echipajului, iar companiile care vor fi direct afectate sunt atât britanice, cât și străine. Printre ele se regăsesc British Airways, EasyJet, Jet2.com, Monarch, Thomas Cook și Thomson, Egyptair sau Saudia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră